Devetogodišnje obrazovanje

Datum objave: 19.04.14 Objavio: admin

Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini obuhvaća: predškolsko obrazovanje, devetogodišnje osnovno obrazovanje koje je obvezno i besplatno za svu djecu od šeste do petnaeste godine, srednje obrazovanje koje je opcionalno i visoko obrazovanje. Jedno od najznačajnijih područja u životu naroda Bosne i Hercegovine je obrazovanje, to je ugrađeno u svijest naroda, uključujući pojedinačnu i kolektivnu.
Obrazovanje u ranoj dječjoj dobi je organizirano u vrtićima koji nisu obvezni. Djeca mogu početi pohađati vrtiće od 1. godine. Vrtićima većinom upravljaju jedinice lokalne samouprave – općine, ali postoje i privatni vrtići. Dosta vrtića je spojeno sa osnovnim školama (nastava se održava u istim zgradama).
Osnovna škola u Bosni i Hercegovini traje 9 godina i obavezna je. Školovanje počinje za djecu u 6-oj godini. Razredi se djele na 2 djela. Od 1. do 5., kada jedan učitelj predaje jednom razredu, sa predmetima poput maternjeg jezika, matematike, likovne kulture, prirode i društva i barem jednim stranim jezikom (obično je engleski jezik obavezan u 5. razredu). Od 6. do 9., kada više nastavnika predaje različite predmete, sa dodanim predmetima poput historije, geografije, biologije, hemije, fizike u dodatku sa engleskim, a ponekad i drugim stranim jezikom (obično njemački ili francuski).

Otkada je osnovna škola postala obavezna za doba SFRJ, postotak nepismenosti u Bosni i Hercegovini se smanjio. Većina djece uspjeva završiti osnovnu školu. Razred u kojem djeca po prvi puta uče strani jezik varira od škole do škole i također ovisi o dostupnosti profesora za jezik kojeg su djeci odabrali roditelji. Strani jezik (većinom engleski) je obavezan u 5. razredu. Najpopularniji strani jezici su engleski, njemački i francuski.

Javne škole su pod nadzorom lokalne samouprave, gradova i općina. Kantoni u Federaciji BiH imaju potpune ustavne i zakonske ovlasti na području obrazovanja i školstva.