PROJEKAT „ZELENI EKONOMSKI RAZVOJ“

Datum objave: 26.04.16 Objavio: admin

Okončane su aktivnosti izbora i detaljnih energetskih pregleda sedam javnih objekata  u Kantonu Sarajevo,  među kojima je i naša škola – „Druga osnovna škola“ Ilidža, a direktori  su prisustvovali potpisivanju ugovora.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS,  Čedomir Lukić i zamjenica rezidentne predstavnice Razvojnog programa UN-a (UNDP),  Zahira Virani su u četvrtak, 21.04.2016. godine potpisali  Aneks Sporazuma o sufinansiranju realizacije Projekta „ Zeleni ekonomski razvoj“ u dijelu koji se odnosi na aktivnost „ Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo“.

Time je zvanično omogućen početak rekonstrukcije sedam objekata javnih ustanova, za što je osigurano ukupno 2.100.000 KM, od čega je resorno ministarstvo u budžetima za prošlu i ovu godinu obezbijedilo 700.000 KM i 900.000 KM, te UNDP 500.000 KM. Riječ je o sljedećim ustanovama:
Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Pozorište mladih Sarajevo, Dom zdravlja Vogošća, te osnovne škole „ Mirsad Prnjavorac“, „9. maj“ Pazarić, „Fatima Gunić“ i „Druga osnovna škola“ Ilidža.
Projektom je predviđeno provođenje niza mjera energetske efikasnosti u ovim javnim ustanovama u cilju postizanja smanjenja zagađenja zraka i emisije štetenih materija u zrak u Kantonu Sarajevo. Očekivani rezultati su i poboljšanje stanja, te izgleda objekata, kao i smanjenje troškova u njihovom zagrijavanju i hlađenju, a unaprijedit će se i uslovi njihovog korištenja, što je posebno bitno za najmlađu populaciju. Između ostalih, predviđene su i mjere termoizolacije vanjskih zidova objekata, sanacije i termoizolacije krovova, zamjene dotrajalih i energetski neefikasnih vanjskih stolarija, zamjene kotlova za loženje, ugradnje termostatskih ventila kao i pumpi, ultrazvučnih mjerača troška toplote i druge mjere.

Očekuje se da će radovi na objektima biti okončani do septembra ove godine, odnosno do naredne školske godine.
Direktorica naše škole, Arnela Trešnjo, nije krila zadovoljstvo potpisivanjem ugovora. Tom prilikom je istakla kako joj je neobično drago što je još jednom pokazala da ispunjava svoja obećanja, te da ih olako ne daje, jer je još u djetinjstvu, kao učenik, naučila da je obećanje – dug.

Zacrtane ciljeve ostvaruje polako, ali sigurno, stremeći ostvarenju vizije, pokazujući posvećenost u ostvarivanju ciljeva.
Preuzimanjem pune odgovornosti nad projektom, trudit ćemo se ostvariti što bolje rezultate energetske efikasnosti, radeći na ostvarenju uštede u ovom segmentu koje se mogu reinvestirati u produktivne oblasti, te ušteđena sredstva moći usmjeriti u poboljšanje nastavnog procesa.

I ovaj prilog završavamo riječima : „IDEMO DALJE“ , misleći to zaista ……

Comments are closed.