„Festival skupnog muziciranja horova i orkestara osnovnih škola Općine Ilidža“

Datum objave: 6.04.17 Objavio: admin

Općinsko takmičenje pod nazivom „Festival skupnog muziciranja horova i orkestara osnovnih škola Općine Ilidža“ održano je u ponedjeljak,  27.03.2017. godine sa početkom u 13 sati u multimedijalnom centru Ilidža.Na takmičenju je učestvovalo osam osnovnih škola koje su se takmičile u četiri kategorije i to:

Hor uz pratnju nastavnika ili matrice,

Hor bez instrumentalne pratnje- a capella,

Hor uz pratnju orkestra i Instrumentalna muzika.

Učenice-članice hora naše škole u izvođenju narodne svatovske pjesme ,,Pod ružicom”, osvojile su prvo mjesto u kategoriji Hor bez instrumentalne pratnje- a capella, pod dirigentskom palicom naše drage prof. muzičke kulture, Dijane Rogić.

Plakate koji najavljuju sva općinska takmičenja kao i kantonalno, realizirala je bibliotekarka naše škole- Enesa Ustamujić-Sejdić, koja je ujedno bila pratilac i ispomoć takmičarima naše škole pri ovoj manifestaciji.

Takmičenje horova osnovnih škola općine Ilidža pratio je Stručni žiri u sastavu:

predsjednik komisije –  dr. Valida Akšamija Tvrtković – Muziča akademija Sarajevo,

član komisije-  prof.Valjevčić Amela- Centar Mjedenica i

član komisije-  prof. Kušumović Samir- OŠ,,Malta”.

Profesori Muzičke kulture kroz kreativni rad na skupnom muziciranju, izveli su generacije učenika radeći na aspektima unapređenja dječije radosti u pjesmi, unapređenju njihovog  talenta  kroz note i stihove najljepših primjera muzičke literature, njegovanju narodne muzičke tradicije i kulturološkog  blaga BiH, razvijanja pripadnosti i ljubavi prema domovini, uporedo njegujući i kulturu  buduće  sarajevske  publike.

Koordinator ovog  značajnog projekta i predstavnik stručnih aktiva  je prof. Dijana Rogić, koja u saradnji sa članovima stručnog aktiva želi poručiti i naglasiti važnost rada sa djecom kroz skupno muziciranje, bitnog  za razvoj inteligencije,  opće kulture i druženje  učenika u pozitivnom okruženju. Stoga, važnost ovog projekta je višestruka. Takmičari koji su osvojili prva mjesta učestvovat će na Kantonalnom takmičenju 21.04.2017. godine, koje će biti upriličeno u Osnovnoj muzičkoj školi- Ilidža.

Čestitke našim učenicima, njihovoj nastavnici, uz želje za što bolji plasman na predstojećem takmičenju.

FOTOGALERIJA