Realizacija projekta „Škola skijanja“

Datum objave: 5.03.18 Objavio: admin

Od ove školske godine učenici šestog razreda osnovnih škola imaju priliku, u okviru redovnog osnovnog obrazovanja, savladati vještinu skijanja. Realizacija projekta „Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započela je 05.02. i trajala je šest sedmica. Planirano je da u ovom projektu učestvuje oko 4.000 učenika iz 65 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Učenici šestih razreda „Druge osnovne škole“ boravili su na igmanskim skijalištima u pratnji nastavnika Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, Emila Kalića, direktorice Arnele Trešnjo i pomoćnika direktorice Almira Ćeske te pedagogice Indire Memić. Uprava škole je obezbjedila dio potrebne skijaške opreme kako bi se olakšala realizacija projekta „Škola skijanja.“ Đacima je obezbjeđena oprema za skijanje, prijevoz i ski karte, a ovisno o vremenskim prilikama, oni su imali priliku skijati na Malom i Velikom polju na Igmanu.

„Naše sarajevske planine su oduvijek bile među najljepšim skijalištima u svijetu, pa onda i ne čudi činjenica da su 1984. godine Zimske olimpijske igre održane upravo u našem gradu”, rekao je ministar Kazazović. Po riječima ministra, ovo je vrlo značajan projekt jer se konačno po prvi put ukazala prilika da našim školarcima omogućimo sve što im je potrebno da nauče skijati, i to u periodu kad smo im uveli i treći čas Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Također, kako bi učenicima olakšali da savladaju tehnike skijanja, pripremljen je priručnik pod nazivom “Skijanje za djecu”, koji daje jasne i kratke upute, kao i savjete za kvalitenije i efikasnije skijanje na planinama. On je ujedno i poklon svim dječacima i djevojčicama koji uče skijati.

Na planinama je svakodnevno boravilo oko 700 učenika, koji su sa nastavnicima i instruktorima skijanja učili osnove ovog zimskog sporta.

FOTOGALERIJA