Đačke uniforme u “Drugoj osnovnoj školi“

Datum objave: 13.11.15 Objavio: admin

Od oktobra mjeseca 2015. godine, učenici naše škole nose đačke uniforme. Jedan od glavnih razloga nošenja uniformi je smanjivanje razlika na osnovu ekonomskog statusa učenika. U školskoj  uniformi  svi učenici postaju prividno isti i tako uče  da je neophodno da prihvate drugačije od sebe.  Ukoliko su učenici isto obučeni, veća je vjerovatnoća da će suditi jedni o drugima na osnovu karaktera, a ne odjeće koju nose. Saradnja i timski rad među učenicima se povećava i tako na neposredan način bivaju podučeni jednoj važnoj životnoj lekciji,  a i pripremaju se  za preuzimanje buduće uloge u svijetu rada.

U toku samog školovanja podstiče se poštovanje zajedničkog kodeksa ponašanja kojeg se pridržava svaki učenik, bez obzira na svoj ekonomski i društveni status. Podiže se nivo ozbiljnosti i discipline u radu škole. Pored toga, uniforma omogućava učeniku da se osjeća kao dio određene zajednice. Učenici izgrađuju i osjećaj identiteta, ponos i osjećanje pripadanja datoj školi. Ovo pomaže i povećanju bezbjednosti učenika, jer učenici postaju uočljiviji kako na putu do škole, tako i za vrijeme boravka u njoj.


Uniforme su za učenike višestruko korisne. Smanjuju utrošak novca pri kupovini garderobe, kao i vrijeme provedeno u izboru i kupovini odjeće za djecu. Roditelji se osjećaju sigurnije, jer znaju da je njihovo dijete adekvatno obučeno za odlazak u školu. Izbjegavaju se eventualna neslaganja uzrokovana različitim stavovima roditelja oko garderobe koja je primjerena za odlazak u školu, a pojednostavljuje se i proces njenog održavanja. Priprema za školu se skraćuje, pa se samim tim smanjuje i stepen kašnjenja.

Danas su školske uniforme zbog svog modernog dizajna postale i popularne, pa ih učenici, naročito djevojčice, rado nose. Osim toga, na njih se gleda kao na dres omiljenog kluba, tako da učenici nošenjem uniformi rado pokazuju da pripadaju timu svoje škole i ponose se njegovim uspjesima. Učenici bi trebalo da se trude da svoju individualnost izraze učestvujući u različitim sekcijama, projektima i drugim aktivnostima koje im omogućavaju da istaknu svoje talente, a ne fizičkim izgledom.


Iz navedenog uočavamo pozitivne efekte nošenja školske uniforme, a posebno usmjeravanje učenika da svoju individualnost izraze ističući svoje talente u procesu obrazovanja. Talenti i uspjesi učenika “ Druge osnovne škole“ su vidljivi velikim ostvarenim rezultatima na svim poljima odgoja i obrazovanja, nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Našim vrijednim učenicima želimo da se lijepo osjećaju u školskim uniformama i tako ponosno pokazuju da pripadaju našoj školi.