DAN ŽENA

Datum objave: 9.03.21 Objavio: Rialda Bibuljica

OBILJEŽEN DAN ŽENA

Širom svijeta, obilježavanje 8. marta-Međunarodnog dana žena je dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.   Ideja da se obilježava Međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. vijeka. To je bilo doba brže industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Međunarodni dan žena je nastao iz radničkog pokreta, a priznat je kao događaj koji se obilježava na godišnjem nivou. Postao je povod za proslavu postignuća žena u društvu, politici i ekonomiji. Boje Međunarodnog dana žena su ljubičasta, zelena i bijela. Ljubičasta boja označava pravdu i dostojanstvo, zelena simbolizuje nadu, a bijela predstavlja čistoću.

Naša škola je škola koja podržava i promoviše ravnopravnost i jednakost. Imajući u vidu značaj Dana žena, učenici i uposlenici škole su se pridružili njegovom obilježavanju. Iako u mnogo drugačijim uslovima, željeli smo pokazati da ljubav ne zavisi od okolnosti, već ona dolazi iz dubine naše duše i poklanja se bezuslovno. Naši učenici su svojim radovima prenijeli najljepše dječije emocije, nastojeći pokazatiiskrena osjećanja prema majci. To je ujedno bila prilika da pokažu svoju kreativnost i umijeće kroz pjesmu, glumu i recitovanje najljepših stihova o majci.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i zabrane većeg okupljanja, uposlenici škole su Dan žena obilježili u manjim grupama. Direktor naše škole je još jednom pokazao da misli na nas. Obratio se uposlenicima i izrazio svoju zahvalnost svima na ogromnom trudu i zalaganju. Želimo se zahvaliti našem uvaženom direktoru na lijepim riječima, ogromnoj podršci i pomoći koju nam svakodnevno pruža.

Našim dragim damama – uposlenicama, majkama, saradnicama i prijateljicama škole, SRETAN DAN ŽENA!

Pripremila: Emina Memija

FOTOGALERIJA