DIO “Fikro” obilježio 25. godišnjicu formiranja

Datum objave: 12.04.17 Objavio: admin

U organizaciji Udruženja Četvrta viteška motorizovana brigada u nedjelju, 9. aprila 2017. godine  obilježena je 25. godišnjica formiranja  diverzantsko- izviđačkog odreda „Fikro.” Položeno je cvijeće ispred stećka ovog odreda u Hrasnici,  a upriličena je i svečana akademija  u multimedijalnoj sali Općine Ilidža, gdje su prisutni evocirali uspomene  na ratni put  ovog odreda. Pripadnici diverzantsko- izviđačkog odreda „Fikro“ predstavljali su nukleus odbrane Ilidže, odnosno Sokolović-Kolonije, Butmira i Hrasnice.

Svečana akademija je počela prisjećanjem na poginule borce, a učenica naše škole, Nejra Šalaka, je čitala prilog posvećen upravo njima, te smo zajednički odali počast i zahvalnost  za njihov doprinos našoj boljoj današnjici.
Nakon toga se obratio ratni komandant  Četvrte viteške brigade,  Fikret Prevljak, koji se na vrlo emotivan način prisjetio svojih saboraca, te istakao kako je DIO “Fikro” bila multietnička jedinica, koja je na samom početku brojala oko 120 hrabrih momaka, da bi kasnije prerasla u odred koji je brojio 400 diverzanata.

Doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma dali su i brojni učenici naše škole koji su učenjem Fatihe na mezarju Emira Bogunića- Čarlija i Ejuba Sarajkića- Eke odali počast poginulim borcima.

Recitacijama iz ratnog perioda predstavile su se i učenice naše škole, Hana Nikšić i Lejla Ibrahimović, te na taj način pokazale snagu i kreativnost boraca u vrlo teškom periodu, koji su pored odbrane svoje domovine pokazali i smisao za stihove, objavljene u „Igmanskoj oluji“- informativnom listu 4.VMTBR.

Sjećanje traje duže od bilo kojeg spomenika, memorijala, ordenja i priznanja. Samo sjećanje može odoljeti zubu vremena i ukrasti  zaboravu one najzaslužnije, one koji su dali živote.

Mi se moramo prisjećati, da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.

FOTOGALERIJA