DRUŽENJE BUDUĆIH PRVAČIĆA

Datum objave: 15.06.16 Objavio: admin

U srijedu, 15. juna 2016. godine, s početkom u 17 sati, za naše buduće prvačiće i njihove roditelje organizirano je opušteno, ugodno druženje s ciljem međusobnog upoznavanja i zbližavanja, te što uspješnijeg početka dugotrajnog učenja i školovanja. Kako bi taj početak svim našim budućim prvačićima bio što ugodniji i kako bi osjetili podršku svih nas, škola je odlučila da kroz ovaj vid druženja i predavanja pokuša olakšati predstojeće korake.


Realizovano je predavanje u trajanju od sat vremena, što nikako nije značilo da se ugodno druženje s našim najmlađim ne može nastaviti i duže. Predviđeno je:
• međusobno upoznavanje naših prvačića, roditelja, učiteljica
• obilazak školskih prostorija
• fotografiranje druženja, kako bismo sačuvali uspomenu na ovaj dragi susret
• mogućnost razgovora sa uposlenicima (učiteljice, pedagog, direktorica škole, …)
Naravno, željeli smo skrenuti pažnju roditeljima kako za ovo druženje nije potrebno ništa, osim osmijeha i dobrog raspoloženja!
Na pomenuto druženje, u čast svog početka školovanja, budući prvačići su mogli povesti svoje mame, nane/nene, tate, prijatelje,tete,…njima posebne i važne osobe.
Moramo priznati, s radošću smo očekivali glavne aktere i veselili se početku mnogih dragih i trajnih prijateljstava.


Predavanje je osmišljeno iz razloga što se radujemo svakom našem prvačiću, što ih želimo upoznati, što želimo da i oni upoznaju nas i da bez straha dočekaju polazak u školu.
Mišljenja smo da će prevladavanje poteškoća biti uspješnije ako ih na vrijeme uočimo, te da je važan prvi korak saradnje s roditeljima i djecom.
Trudimo se da našu školu učinimo drugačijom i prepoznatljivom, s jasno postavljenim ciljem- ostvarenja odnosa prihvaćanja, povjerenja i saradnje na relaciji učenik- škola- roditelj.
Tema predavanja za roditelje povezana je s polaskom djece u školu, preciznije „Roditeljstvo i priprema djeteta za polazak u školu“, koju je uspješno prezentirao školski pedagog, Indira Memić.
Kako se humanost i darežljivost uči od najranije dobi, moglo se vidjeti u srijedu, 15.6.2016. godine kada su u svojim učionicama učenici trećih i četvrtih razreda naše škole ugostili i zabavili mališane. Na neobičan i zanimljiv način, obučeni u kostime omiljenih likova iz poznatih bajki, poslali su poruku da život može biti bajka, da se snovi mogu ostvariti, samo ako dovoljno jako želimo. Učenici su zajedno sa svojim učiteljicama pokazali budućim prvačićima da škola nije bauk, nego jedno prijatno mjesto, gdje će pronaći prijatelje, znanje, iskustva,…
Naš misija i primarni cilj su bili preduhitriti eventualne poteškoće, pripremiti se, te zajednički premostiti sve prepreke na putu do zvanja- uspješan učenik.
Nadamo se da smo uspjeli, te da ćemo u saradnji sa roditeljima naših prvačića uživati u plodovima zajedničkog rada, gledajući kako naša djeca postaju ne samo odlični učenici, već i odlični ljudi.
Na koncu poruka budućim prvačićima i njihovim roditeljima da nisu sami, da u nama imaju partnera i podršku kad god to požele, jer svjesni smo činjenice da smo zajedno jači i da je lanac čvrst onoliko koliko je čvrsta svaka njegova karika.
SRETNO !!!