EKSKURZIJA OSMIH RAZREDA – KRAJINA

Datum objave: 12.06.17 Objavio: admin

U periodu od 21.5. do 25.5.2017. godine  učenici osmih razreda naše škole realizirali su ekskurziju. Učenici su u pratnji svojih razrednih starješina i direktorice škole posjetili prelijepe krajeve naše Bosne i Hercegovine.Posjeta historijskim znamenitostima naše domovine i kulturnim spomenicima o kojima su učili tokom svoga obrazovanja u osnovnoj školi, na učenike su ostavili nesvakidašnje dojmove.

Prva destinacija je bio Travnik, vezirski grad. U pratnji vodiča je upriličena šetnja ovim poznatim gradom, posjetili smo najbitnije kulturno- historijske spomenike, uživali u magičnom pogledu sa stare tvrđave, posjetili Šarenu džamiju i Plavu vodu, te nastavili putovanje prema Bihaću.

U ranim večernjim satima smo stigli na odredište, hotel Park- Bihać. Drugi dan je bio rezrevisan za posjetu Cazinu, i najznačajnijoj turističkoj lokaciji- zamku Ostrožac, jedan od rijetko sačuvanih zamaka na cijelom Balkanu. Nalazi se na lijevoj obali Une, na uzvišenju 206 m i danas svojom ljepotom ostavlja bez daha i magično nas vraća u doba bajki.

Trećeg dana upriličena je posjeta Zagrebu. Posjetili smo Gradec, Trg sv. Marka, kulu Lotrščak, Kaptol, katedralu, džamiju, ZOO vrt i mnoge druge znamenitosti.

Srijeda je bila rezervisana za posjetu NP Una. Vožnja do Martin broda, obilazak prvog velikog vodopada riječnog toka Une poznatog kao Milančev Buk. Putovanje je nastavljeno dalje prema Kulen Vakufu- historijski značajno i najurbanije mjesto u NP Una. Upriličena je posjeta Sultan Ahmedovoj džamiji, koja je izgrađena početkom XVII stoljeća. Učenicima se posebno dopala šetnja koja ih je kao magičnim štapićem vratila u neka davno prošla vremena. Pogled na nekadašnje moćne osmanske utvrde, Ostrovicu i Havalu, znatno je uticao na to putovanje u prošlost.

Dan povratka, četvrtak počeo je posjetom Jajcu, gradu na rijekama Plivi i Vrbasu, zatim posjetom fantastičnim i čuvenim Vodopadima, kao i Muzeju AVNOJ-a.

Nakon prelijepog, nezaboravnog, ali i edukativnog putovanja, učenici su se puni uspomena i emocija sretno vratili u Sarajevo. S obzirom na  sadržaje koje smo ovom prilikom posjetili, utiske i dojmove koje su u nama izazvali, zadovoljni i ponosni jer su smješteni u našoj domovini- toplo preporučujemo ovu destinaciju.

FOTOGALERIJA