EKSKURZIJA UČENIKA OSMOG I DEVETOG RAZREDA U ITALIJU

Datum objave: 22.05.16 Objavio: admin

U periodu od 07.05. do 13.05.2016. godine je izvedena ekskurzija za učenike VIII i IX razreda naše škole u Italiju. Devedeset i pet učenika je u pratnji razrednih starješina, direktorice škole i pedagogice, posjetilo velike i atraktivne centre umjetnosti, kulture i zabave. Posjeta historijskim znamenitostima i kulturnim spomenicima, o kojima su samo čitali i učili tokom osnovnoškolskog obrazovanja, učenicima je omogućeno da uživaju u njihovoj ljepoti.

Prva destinacija, putujući brodicom, bila je Venecija. Posjetili su Crkvu La Pieta, Stari zatvor, Duždevu palatu, Piazettu, Trg Sv. Marka, Prokurative, Merceria, Most Rialto.


U večernjim satima stiglo se u Rimini, mjesto hotela u kojem se odsjelo naredna tri dana. Inače, Rimini je poznat kao turistički grad smješten na obalama Jadranskog mora i geografski se nalazi preko puta hrvatskog grada Zadra.

U blizini Riminija nalazi se poznati zabavno-eduaktivni park „Italija u minijaturi“, u kojem su učenici proveli cijeli dan. To je bio jedinstven doživljaj za sve nas jer smo mogli na jednom mjestu i u jednom danu obići sve raskošne građevine cijele Italije u minijaturnim prikazima stvarnih kulturno-historijskih građevina i spomenika.

Osim građevinske raskoši Italije u jednom dijelu parka se nalaze i minijature poznatih evropskih građevina, među kojima su i minijatura Starog mosta u Mostaru i minijatura starog grada Počitelja.

Nedaleko od Riminija nalazi se nezavisna republika San Marino, čiji je osnivač u srednjem vijeku bio hrvatski građanin po imenu Marin sa otoka Raba. Po njemu je država dobila ime. Ista država je poznata po svojim tvrđavama koje niko tokom osvajanja nije mogao uništiti jer su izgrađene u visokom planinskom području gdje je i bilo sjedište starog grada San Marina. Osim ovog grada država ima još dva koji i sačinjavaju ovu malu državu. Država San Marino je poznata po svojoj raskoši, bogatstvu stanovništava i poznata po bescarinskoj zoni, te mnogi Italijani tu dolaze radi obavljanja kupovine i trgovine. Učenici su u toku boravka obišli stari grad San Marino i znamenitosti kao Piazza della Liberta, Palazzo di Conto Basilica del Santo, Garibaldijev spomenik, Tore Guaita.

U povratku, posljednji dan našeg putovanja obišli smo gradove Bolonju i Veronu. Bolonja je grad u sjevernoj Italiji i sedmi je grad po veličini, a naglim razvojem okolnih općina 60-tih godina postepeno se spojila s gradom Modena. Po dolasku i ovaj grad učenici su mogli obići njene kulturno-historijske građevine kao Trg Via Emilia, bazilika San Petronio,bazilika Santa Maria del Servi, Trg del Podestra i drugo. Specifičnost Bolonje su natkrivene ulice u starom gradu, odnosno u glavnoj ulici koja vodi do starog grada sa obje strane. Kao takve nama su odlično koristile jer nas je u Bolonji pratila kiša.

U gradu ljubavi i zaljubljenih – Veroni proveli smo cijelo poslijepodne kada smo krenuli nazad prema italijansko-slovenskoj granici. Verona je grad na rijeci Adiže, na koju su jako ponosni i na kojoj se nalaze brojni mostovi koji krase samu Veronu. U starom dijelu grada nalaze se prelijepe građevine koje svojom ljepotom, stilom i raskoši podsjećaju na venecijanske. Međutim, najpoznatija je Julijina kuća i vrt koje posjećuju zaljubljeni parovi, ali i oni koji žele to postati, jer nemaju sreće u ljubavi. Prema legendi, dodirom Julijine statue i potpisivanjem na zid imena zaljubljenih ispred njene kuće ostvaruju se ljubavne želje. U Veroni se nalazi i Arena, identična onoj u Rimu, koju smo takođe posjetili. Osim toga posjetili smo i Trg Bra, via Mazzini, Trg Erbe, Danteov trg, Grobnice porodice Scala.

Nakon prelijepog , nezaboravnog, ali i edukativnog putovanja, učenici su se sretno vratili kući puni uspomena i utisaka.