INKLUZIVNO OBRAZOVANJE – ZAVRŠNI DIO OBUKE MODUL 3 – OKRUŽENJE KOJE PODSTIČE INDIVIDUALIZIRANO UČENJE

Datum objave: 14.03.17 Objavio: admin

Sajmom škola“ je u Sarajevu, 02.03.2017. godine, u organizaciji Udruženja „DUGA” i uz podršku UNICEF-a kroz projekat „ Inkluzivno obrazovanje“, počela trodnevna obuka za predavače.  Ovo je ujedno završni dio obuke -Modul 3 „Okruženje koje podstiče individualizirano učenje“.Predstavnici četrnaest škola iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i naša škola, predstavili su svoj dosadašnji rad na stvaranju inkluzivnog okruženja u svojim školama i modela inkluzivnog nastavnika.

U ovaj proces su uključene odabrane škole, koje su već prepoznate kao škole koje imaju dobru praksu, bile su u raznim projektima i imaju dosta iskustva vezanog za inkluzivno obrazovanje.

Treći susret u Sarajevu je bio retrospektiva svih aktivnosti koje su provedene u zadnjih nekoliko mjeseci.

Učesnici su imali priliku predstaviti svoja iskustva, ideje i primjere dobre prakse, a obuci su prisustvovali direktorica škole prof. Arnela Trešnjo, pedagog Indira Memić, te nastavnici razredne i predmetne nastave Amira Hadžić, Emina Memija, Sanela Muzur, Fahrudin Bičo, Edina Podgorica i Selma Ćehović.

Trodnevne radionice su obuhvatile realizaciju nekoliko tematskih cjelina:

  • Analiza situacija u kojima djeca i mladi uče
  • Postavljanje efektivnih ciljeva
  • Prilagođavanje situacija potrebama učenika
  • Pružanje podrške svim učenicima.

Cilj obuke je bio podizanje svijesti o inkluzivnom obrazovanju, njegovom razumijevanju, sticanju adekvatnog teoretskog predznanja,  a najvažnije je proširivanje znanja i njegova primjena u praksi. Glavni cilj je da svi zajedno shvatimo ulogu i značaj nastavnika u inkluzivnom procesu.

Nastavnik treba imati razvijenu svjesnost o različitim potrebama različite djece, vješto upravljati  inkluzivnim odjeljenjem i prepoznati svako dijete kojem treba prići na odgovarajući način. Takav nastavnik je otvoren prema kolegama, zna da sarađuje, uspostavlja kontakte u zajednici, stalno se profesionalno i stručno usavršava, te gradi mrežu odnosa i  saradnje u svojoj školi i sredini u kojoj živi.

Posljednja radionica je kraj jedne, ali istovremeno i početak druge faze u izgradnji inkluzivne škole i inkluzivnog društva.

FOTOGALERIJA