LIKOVNA RADIONICA U DJEČIJOJ NEDJELJI – 2015. GODINE

Datum objave: 16.10.15 Objavio: admin

Obilježavajući ovogodišnju Dječiju nedjelju željeli smo našim učenicima ponuditi različite vannastavne aktivnosti i školsku svakodnevnicu obogatiti i  učiniti zanimljivijom. U prvoj sedmici oktobra – kada se tradicionalno obilježava Dječija nedjelja, učenici naše škole su mogli birati između brojnih  edukativnih, kreativnih, društvenih aktivnosti.

Jedna od takvih bila je Dekupaž – likovna radionica koja je privukla učenike Likovne sekcije od V do IX razreda i sekcije Malih likovnjaka. Udruženje građana „SWF – studio fashion“  je u okviru svog projeka „Mašta malih prstića“ provela dvosatnu radionicu u utorak, 07.10. 2015. godine. Voditeljica projekta je poznata modna kreatorka Amela Radan koja je osobno prisustvovala radionici uz svoje asistenete sa sarajevske Likovne akademije: Sabrina Beširević, Mejrema Agić i Benjamin Šehić.

Naši učenici su s oduševljenjem prihvatili ovu tehniku likovnog rada, s kojom se većina njih prvi put susrela. Dekupaž tehnika se radi u dva procesa: prvi je priprema podloge akrilnim bojama na raznim podlogama, a drugi dio je apliciranje raznih vrsta papira, čipke, platna i sl. na pripremljenu podlogu. Nakon toga se dodaju specifični završni efekti kao i završni lak, koji je veoma postojan i spriječava oštećenje predmeta. Za potrebe ove radionice učenici su dekupaž tehnikom oslikali gipsane pločice koje su po završetku mogli ponijeti svojim domovima i tako imati uspomenu na ovogodišnju Dječiju nedjelju u II osnovnoj školi.