Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Datum objave: 13.01.17 Objavio: admin

Pored humanitarnih aktivnosti, Crveni križ općine Ilidža provodi niz aktivnosti edukativnog karaktera. U fokusu tih aktivnosti je rad sa mladima, a cilj je da preventivno djeluju na neke oblike ponašanja i stanja, te podstaknu mlade na pozitvnu inkluziju u društvo.Pored obilježavanja mnogih  značajnih datuma i aktivnosti,  Crveni križ provodi kampanje, a akcenat je na programu pružanje prve pomoći i programu „Upozoravanje na opasnost od mina“.

Za pojedine aktivnosti održavaju se  predavanja ili drugi vidovi obilježavanja, te je tako bilo i ovaj put.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv HIV/ AIDS- a, za učenike IX razreda u prostorijama naše škole, upriličeno je edukativno predavanje.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svake godine 1. decembra. Obilježavanje ima za cilj dobiti podršku javnosti i razvijanje programa za prevenciju širenja HIV infekcije, te da se obezbjedi edukacija i promoviše podizanje svijesti o problemima u vezi sa HIV/AIDS-om.

Nastoje što više mladih ljudi educirati o ovoj temi, opasnostima, mjerama zaštite, te odgovornim načinima ponašanja, kako bi se broj oboljelih što više smanjio.

Dio misije Crvenog križa je rad na promociji zdravlja, suzbijanja širenja ovih i sličnih oboljenja, ali i rad na destigmatizaciji oboljelih.

Edukativnoj  radionici  o reproduktivnom zdravlju i prevenciji zaraze HIV virusom prisustvovalo je oko 60 učenika naše škole. Volonter crvenog križa,  Faruk Trnka je predstavio organizaciju, govorio o aktivnostima, radu sa mladima i pozvao prisutne da se pridruže timu mladih.  Zdravstveni radnik , Jasmin Nikšić  je održao zdravstvenu edukaciju sa akcentom na virus HIV-a, načine zaraze, rizično ponašanje mladih, te mjerama prevencije i opreza.

Čestitke na stručno prezentovanoj temi i hvala na saradnji.

FOTOGALERIJA