NAŠI MATURANTI

Datum objave: 7.06.16 Objavio: admin

Petak je. Tačnije, 03.06.2016.godine, predvečerje. Dugo iščekivan dan. Unutar škole vlada neobično raspoloženje. Razdragani i veseli su đaci koji smjelo koračaju prvom stepenicom predmetne nastave, njima je ovaj dan- spektakl kojem doprinose i oni.
Najstariji učenici dolaze u pratnji svojih najmilijih. Ovo je njihov dan. Dan mature.
Okupljaju se u školskom dvorištu. Nije pretjerivanje kad kažemo da vlada jedno opće oduševljenje našom djecom. Dok ih gledate u klupama i školskim uniformama pred sobom vidite djecu koju treba usmjeriti i kojoj treba prenijeti znanje i savjete.
Danas, jednostavno, zastaje dah od prelijepe slike i atmosfere, čini vam se kao da su preko noći odrasli i uozbiljili se. Nekako su dostojanstveni i dorasli su prelijepim odorama koje svečano nose. Uistinu, ovo jeste njihov dan.
Svi prisutni bojažljivo gledaju u nebo, nijemo priželjkujući da ono zadrži svoje suze, bar dok maturanti defiluju svečani krug. Ali….
Kiša ipak umiva naše naselje i učenici ponovo ulaze u školski hol, mjesto koje ih brižno prima u naručje, jer to je njihova škola, dobro poznato okruženje.
Međutim, kiša je ubrzo prestala padati, kao da je i ona samo željela uljepšati i našminkati naselje, kako dolikuje svečanoj prilici.
Naša škola se zaista trudi da na drugačiji i nesvakidašnji način pokaže da smo uz naše đake. Tako je bilo i danas.
Oni najmađi su bili prethodnica maturantima, neobična najava u bojama jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine, koju su gordo slijedili maturanti u kolonama. Baš onako kako dolikuje, kolona je predstavljala jasnu viziju naše ustanove.
Prvi dio kolone su učenici na početku svog školovanja, a drugi dio- maturanti, predstavljaju sliku onoga u šta su oni izrasli. Htjeli priznati ili ne, izmamili su osmijeh, divljenje, ali i suze jer emocijama u tom trenutku nismo mogli gospodariti.
Zaista su djeca naša budućnost, snaga, motivacija, naša krila. Zajednički smo se trudili da im budemo čvrsto korijenje, koje će ih bodriti i štititi prilikom leta, uz jasnu poruku da u nama prije svega imaju prijatelje, pa tek onda učitelje.
Iskreno i od srca im želimo da stečene spoznaje nastave širiti i produbljivati, radujući se promjenama i životu.
S obzirom da se nalaze na raskršću i da donose važne odluke u životu, sigurni smo da će uspješno položiti ispit eksterne mature, a zatim izvršiti upis u željenu srednju školu.
Na koncu poručujemo im:
„Na pravom putu ste da postanete odlični ljudi. Vjerujemo da je znanje bolje od nasljedstva i da je odgoj najčistiji obraz. To je bila naša vodilja prilikom vašeg obrazovanja i sigurni smo da ćete se u budućnosti uvjeriti da je baš to dovoljno da uplaši sve nedaće i nevolje…..

DRAGI NAŠI MATURANTI, SRETNO !!!

FOTOGALERIJA