Obilježavanje 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele od raka

Datum objave: 4.03.18 Objavio: admin

U četvrtak 15. februara 2018. godine učenici „Druge osnovne škole“ su na svojim uniformama nosili zlatno-žute trake i time željeli obilježiti Međunarodni dan djece oboljele od raka. Zlatna vrpca/traka je simbol borbe protiv raka među djecom. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen, te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.  Nošenjem zlatne vrpce/trake svako od nas može se uključiti u obilježavanje ovoga dana. Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka (UICC) danas više od 160.000 djece godišnje oboli od raka, a svega 20 posto djece ima pristup modernom liječenju. U borbi protiv ovih opakih bolesti, nažalost, mnogi mladi životi bivaju ugašeni.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Budući da se pretpostavlja da će više od 70% djece ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja, ICCCPO okuplja udruženja porodica djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja kako bi roditelji dobili odgovarajuće i blagovremene informacije o liječenju svoje djece.
Danas se u cijelom svijetu 15. februar obilježava kao Dan djece oboljele od raka. Svrha obilježavanja ovog dana je informisanje javnosti o raku kod djece, upoznavanje sa ranim simptomima radi lakšeg prepoznavanja bolesti u djetinjstvu, te prikupiti sredstva kroz različita događanja i promovirati rad lokalnih roditeljskih udruženja.

FOTOGALERIJA