Obilježavanje godišnjice „Operacije oslobađanja Hojte“

Datum objave: 5.11.18 Objavio: admin

Dana 29.10. 2018. godine, Udruženje “4.Viteška motorizovana brigada Ilidža” organizovala je Manifestaciju u povodu obilježavanja godišnjice Operacije oslobađanja Hojte, Šiljka, Javorka, Lisičije glave, Kočarina i Ljuljove stijene za učenike VII, VIII i IX razreda ilidžanskih osnovnih škola kojoj su prisustvovali i učenici “Druge osnovne škole” u pratnji nastavnika Mirze Mahmutovića  i pomoćnika direktora Emila Kalića.Brojne zvanice iz Općine, kantona, bivši komandanti, suborci i oficiri okupili su se kako bi se prisjetili bitke koja je imala veliki značaj za odbranu. Delegacije su položile cvijeće na spomen ploče heroja Ejuba Sarajkića kod hotela Maršala i na Bijelim vodama Jasminu Čengiću.

U rejonu sela Lukavac na Bjelašnici održan je historijski čas, na kojem su se obratili komandanti Fikret Prevljak i Ismet Hadžić Mutevelija. General Prevljak evocirao je uspomene o samom značaju bitke, dok je Ismet Hadžić Mutevelija govorio mladim ljudima o značaju obrazovanja i očuvanju tradicije.
Zahvaljujemo se na prelijepoj organizaciji “4.Viteškoj motorizovanoj brigadi Ilidža” i generalu Fikretu Prevljaku na očuvanju sjećanja za odbranu države BiH i razvijanju poštovanja prema šehidima, saborcima i svima onima koji su dali doprinos za slobodu, pravdu, jednakopravnost i suživot na ovim prostorima.

FOTOGALERIJA