OBILJEŽAVANJE STRADANJA DJECE U HRASNICI

Datum objave: 24.09.16 Objavio: admin

U povodu obilježavanja 24. godišnjice smrti maloljetnih sestara Rahman, Druga osnovna škola se odazvala i zajedno sa svojim učenicima prisustvovala značajnom događaju. Na današnji dan, 07.09 1992. godine u ranim jutarnjim satima,  granata je prekinula nedužne dječije snove. Rahman Jasna (1975.) i  Rahman Samira (1978.) su djevojčice čiji životi su naprasno prekinuti bez razloga i povoda, a njihovi dječiji snovi završavaju kobno.

Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajevo 1992.-1995. danas su u ulici Sabita Užičanina broj 15 u Hrasnici položili cvijeće i prisjetili se tužnog dana. Ovo je bila prilika da se učenici upoznaju o onim što se događalo njihovim vršnjacima i sugrađanima. Prisustvovali smo i historijskom satu na kojem smo se podsjetili da su djeca tokom opsade Sarajeva ubijana u različitim prilikama, a najčešće tokom druženja i igre, u školi, u potrazi za hranom, tokom porodičnog ručka, ili na spavanju, o čemu svjedoči i stradanje sestara Rahman. Također, ukazano je na važnost čuvanja sjećanja na žrtve zločina, kako bi se sačuvala istina  o onome šta se dešavalo, da se više nikada i nikome ne ponovi.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi primjeren način  odata je počast poginulim sestrama Rahman, ali i svakom djetetu koje je izgubilo svoj nevini život. U pratnji svojih nastavnica, Kovačević Minele i Aljović Izete, učenici su nadogradili svoje spoznaje o ratnim dešavanjima na ovim prostorima, evocirali uspomena i odali počast .Prisustvovanje ovom obilježavanju šalje jasnu poruku da se ne zaboravi, ne ponovi i ustraje u stvaranju bolje i  progresivnije budućnosti naše djece, jer to zaslužuju.

FOTOGALERIJA