Obilježavanje Svjetskog dana šuma u Drugoj osnovnoj školi

Datum objave: 26.03.18 Objavio: admin

Ekološko udruženje “Aleja” obilježilo Svjetaki dan šuma 21. mart i Svjetski dan voda 22. mart u saradnji sa Drugom i Četvrtom osnovnom školom Hrasnica. Predstavnici EU “Aleja” održali su stručna predavanja za učenike petih razreda te su izrazili zadovoljstvo sa znanjem koje su pokazali učenici. Na kraju su dodjeljene zahvalnice i suvenir sat EU “Aleja” direktorima škola, te je dogovorena saradnja u budućim aktivnostima.

Prvi dan proljeća ujedno se slavi i kao Svjetski dan šuma. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Osim što su od iznimne važnosti u našoj borbi protiv klimatskih promjena, šume doprinose ravnoteži kisika, ugljik-dioksida i vlage u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda. I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, privrednim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.
Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume; 12-20 posto emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma.

Nadamo se da će obilježavanje Svjetskog dana šuma doprinijeti svjesnosti o ovim problemima i utjecati na ekološku svijest svih naših učenika, kao i svih naših sugrađana.

FOTOGALERIJA