OBILJEŽEN DAN PLANETE ZEMLJE

Datum objave: 27.04.18 Objavio: admin

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, 20. aprila 2018. godine, na Vrelu Bosne, obilježen je Dan planete Zemlje.Po sunčanom vremenu, vrlo sadržajan program izveli su učenici naše škole. U programu je učestvovalo osamnaest učenika, a zanimljiv nastup je pratila brojna publika i mediji.

Naša škola se predstavila plesnom tačkom i igrokazom „Planeta Zemlja“ koju su izveli učenici III i IV razreda. Igrokaz je pripremila učiteljica Paleta Jasminka, a plesnu tačku učiteljica Muzur Sanela.

Najmlađi su prigodnim programom prenijeli snažne ekološke poruke i na taj način skrenuli pažnju na očuvanje okoliša, kako bi se spriječile negativne posljedice po životnu sredinu. Učenici se kroz pripremu ovakvih manifestacija uključuju u rad zaštićenih područja, upućuju u ekološku problematiku, razvijaju svijest o značaju ličnog primjera i lokalnog djelovanja.

Širom svijeta se organizuju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje razine ekološke svijesti, edukaciju, kao i motivaciju djece, omladine i svih građana, da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje.

Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je “Kraj plastičnom onečišćenju”, s ciljem pružanja informacija o održivom upravljanju otpadom, te podsticanju stanovništva na promjene u ponašanju.

Svako od nas treba pažljivo razmisliti o svojim postupcima i akcijama koje bi trebalo poduzeti, jer svi imamo jedan zajednički cilj, a to je očuvanje života na Zemlji.

NAŠA PLANETE JE NAŠA ODGOVORNOST!

FOTOGALERIJA