OBILJEŽEN DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Datum objave: 4.03.18 Objavio: admin

U srijedu, 28.O2.2018. godine, učenici i uposlenici naše škole su obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja “Dan ružičastih majica”. Ovogodišnji slogan kampanje u Bosni i Hercegovini je “TREND JE BITI FRIEND”.  Naša škola je još jednom pokazala da je škola za svako dijete, primjer jednakosti, podrške, međusobnog uvažavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg.

Djeca su naše najveće blago i najvažnije je zaštititi njihova prava i pružiti im mogućnosti za zdravo odrastanje. Svako četvrto – peto dijete žrtva je vršnjačkog nasilja. U širem smislu, nasilje je svjesna okrutnost usmjerena prema drugima s ciljem nanošenjem psihičke, odnosno fizičke boli.

Dan ružičastih majica ,poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru.  Ovaj dan se obilježava od 2007. godine, kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju, zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. To je bila njegova podrška bolesnoj majci. Sutradan su se učenici solidarisali s dječakom i pojavili se u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja, te prihvatanje različitosti među učenicima. Nove tehnologije su pomjerile granice nasilja izvan okvira mjesta i vremena. Agresivno ponašanje mladih nauči se rano i teško se mijenja. Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja, nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignorisanja, omalovažavanja, pa sve do fizičkih sukoba. Posebno je zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme, usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

Bez obzira o kakvom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagovati i zaustaviti ga, jer našu pomoć trebaju, kako djeca koja trpe nasilje, tako i djeca koja koriste nasilje. Podržimo jedni druge i budimo plemeniti!

STOP VRŠNJAČKOM NASILJU!

FOTOGALERIJA