Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Datum objave: 7.06.18 Objavio: admin

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša pod sloganom „Beat plastic pollution – Pobijediti plastično zagađenje“, provedeno je niz aktivnosti u našoj školi. Uređivali smo školsko dvorišta i prostorije škole, sortirali i kreativno reciklirali otpad, realizovali zanimljive radionice, te boravili s našim učenicima u prirodnom okruženju u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Učenici su izradili korisne ekološke materijale, koje će moći koristiti i naredne generacije učenika, a dio su našeg Eko-kutka u holu škole.

Učenici VI razreda su u pratnji nastavnika Uzunović Ammara, učestvovali na manifestaciji „Biciklijada 2018“, koja je organizovana kao doprinos obilježavanju ovog značajnog dana. Učešće na manifestaciji je obuhvatalo vožnju bicikla od fijakerskog stajališta na Ilidži do Vrela Bosne i nazad.

Želja nam je bila da skrenemo pažnju na značaj čuvanja okoline, jer je ekološki problem jedan od najvećih problema današnjice. Samo zajedničkim djelovanjem možemo ublažiti posljedice ekološke katastrofe. Veoma je važno raditi na ekološkom obrazovanju djece, koje treba obuhvatiti sve nivoe odgojno-obrazovnog procesa, od predškolskog do visokoškolskog, a posebno s naglaskom na djecu nižeg školskog uzrasta.

Stvaranje i održavanje uslova za razvoj ekološke svijesti kod djece treba organizovati  planski i sistemski. Djeci treba pružiti priliku za ekološko obrazovanje u raznim ekološkim radionicama, sekcijama, te im kroz igru omogućiti međusobnu interakciju, jer su djeca vrhunski imitatori nas.

Veoma je značajno i svakodnevno motivisati učenike na čuvanje okoliša, njegovoj zaštiti, a istovremeno razvijajući kritičko mišljenje prema negativnim pojavama koje su nastale ljudskim nemarom, a narušavaju kompletnu prirodnu ravnotežu.

ČUVAJMO OKOLIŠ, JER ČIST OKOLIŠ JE ČISTA SAVJEST!

FOTOGALERIJA