OBUKA U OKVIRU PROJEKTA „KRUGOVI PRIJATELJA“

Datum objave: 8.04.18 Objavio: admin

U našoj školi se već dvije godine realizuje projekat „ Krugovi prijatelja“ u saradnji s Udruženjem „DUGA“. U okviru ovog projekta je 05.04. i 06.04.2018. godine realizovana obuka nastavnika razredne nastave i stručnih saradnika naše škole, za primjenu metodologije „Krugovi prijatelja – Socijalna inkluzija i vršnjačka podrška“.  Jedan od ključnih ciljeva projekta „Krugovi prijatelja” je jačanje profesionalnih kapaciteta u predškolskom odgoju i osnovnoškolskim ustanovama. Cilj projekta je da djeca pružaju pomoć i podršku jedni drugima, da shvate važnost prijateljstva i drugarstva, da razumiju sebe i druge, te da razviju empatiju. Na taj način se gradi mreža prijatelja za svako dijete, jer je jako važno kreiranje atmosfere prihvatanja i podrške djetetu, kao preduslov za njegov emocionalni i socijalni razvoj, te uspješno školovanje.

Osnovna polazišta „Krugova prijatelja“ su potrebe djeteta, osobine djeteta iza njegovog ponašanja, pozitivan uticaj odraslih na dijete, uvažavanje značaja vršnjačke grupe, međusobna podrška, njegovanje atmosfere prihvatanja i planskog stvaranja uslova za razvoj prijateljstva u grupi.

Svi smo odgovorni za stvaranje pozitivnog okruženja u kojem svako dijete može dobiti odgovarajuću podršku, jer inkluzija je kada svi osjećaju pripadnost i imaju jednako mjesto u društvu. Naša škola je inkluzivna škola, a to smo i dokazali posebnim pristupom odgojno-obrazovnom procesu, uvažavanjem različitih potreba i mogućnosti svakog djeteta, pružanjem podrške i pomoći, te prihvatanjem drugog i drugačijeg.

Projektom  „Krugovi prijatelja“ se naglašava veliki značaj prijateljstva i vršnjačke podrške. Mi ne možemo nekome odabrati prijatelja, ali možemo obezbijediti dobre uslove da lakše sklapa prijateljstva.

PRAVI PRIJATELJ TI DAJE SLOBODU DA BUDEŠ ONO ŠTO JESI!

FOTOGALERIJA