Obuka za asistente u nastavi

Datum objave: 24.12.18 Objavio: admin

U okviru projekta “Jačanje socijalnog uključivanja–Jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana 2016-2018. godine ”, održana je edukacija pod nazivom “Trening za asistenta u nastavi“.

Stručno usavršavanje nastavnika iz oblasti inkluzivnog obrazovanja u našoj školi je trajalo od 13.12. do 18.12.2018. godine, a provedeno je na osnovu metodologije i materijala nastalih u toku realizovanih obuka za master trenere/mentore održanih u 2016. godini.

Organizator treninga je bilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u saradnji s organizacijom „Save the Children“. Ovim stručnim usavršavanjem je bilo obuhvaćeno 20 učesnika, a realizator obuke je bila nastavnica Lejla Ćatić.

Imali smo priliku osvrnuti se na inkluzivno obrazovanje, njegov značaj, Međunarodni dan ljudskih prava, kao i prethodno provedene aktivnosti vezane za inkluziju. Upoznali smo se s obrascem profila učenika, ulogom i obavezama  asistenata u nastavi, te pravima djece s poteškoćama u razvoju. Razgovarili smo o karakteristikama funkcionisanja djece sa senzornim poteškoćama, značajem i primjenom  Asistivnih tehnologija, karakteristikama funkcionisanja  djece s  motoričkim poremećajima i hroničnim bolestima, te intelektualnim poteškoćama.

Brojne grupne prezentacije obuhvatile su karakteristike funkcionisanja djece s ADHD-om, poteškoćama učenja, čitanja, pisanja, poremećajima autističnog spektra, te načinima prilagodbi za djecu s teškoćama u razvoju, evaluacijom postignuća djece prema razvojnim područjima i izradom IOOP prilagodbe. Kroz razmjenu iskustava, konkretne primjere, samostalan i grupni rad u istraživanju, vježbe, radionice, prezentacije, te nova saznanja i informacije, naučili smo o različitim zdravstvenim, fizičkim i emocionalnim poteškoćama kod djece.

Uvidjeli smo da je važno istraživati o teškoćama koje imaju pojedini učenici, poznavati značaj individualnog plana i programa te pravovremeno pružiti podršku djeci s poteškoćama.

FOTOGALERIJA