OGLEDNI ČAS IZ HISTORIJE

Datum objave: 29.12.21 Objavio: Rialda Bibuljica

U petak 10.12.2012. godine održan je ogledni čas iz predmeta Historije u odljeljenju VI-2 razreda. Realizator časa bila je nastavnica Adisa Musić, a nastavna jedinica koja je na ovom času obrađena nosi naslov: Civilizacije prvih pisama – Stari Egipat. Času je prisustvovala pedagogica Indira Memić.

Putovanje kroz vrijeme započelo je prisjećanjem na osobenosti života starih Egipćana. Učenike su o tome izvijestili faraon i kraljica, koji su kasnije kroz nekoliko pitanja provjerili koliko su informacija učenici zapamtili o egipatskoj državi.

U drugom dijelu časa učenici su se upoznali sa egipatskim pismom – hijeroglifima. Zadatak koji je nakon toga uslijedio bio je napisati hijeroglifima svoje ime. Ali tu nije bio kraj ovom zanimljivom putovanju u prošlost, jer su u nastavku učenici učestvovali u mumificiranju faraona. Na vrlo slikovit način učenici su se upoznali sa postupcima mumificiranja koji su se primjenjivali u Starom Egiptu, uz neizostavno objašnjenje religiozne simbolike tih postupaka.

U završnom dijelu časa učenici su dobili zadatak za zadaću da naprave sarkofag za mumiju, a nakon toga su se opustili uz egipatski ples i muziku.

Čestitamo nastavnici Adisi Musić na ovako kreativnom i originalnom času, koji je ispunio sve zadane ciljeve i zadatke, te kod učenika izazvao veliko interesovanje za nastavni sadržaj.

Pripremila: Selma Bećirović 

FOTOGALERIJA