POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI

Datum objave: 1.06.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U ponedjeljak 23.5.2022. godine u organizaciji Općine Ilidža obavljena je jednodnevna posjeta Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici s ciljem odavanja počasti  žrtvama genocida i suosjećanja sa onima koji su izgubili svoje najmilije. U ranim jutarnjim satima kolona autobusa sa učenicima osmih razreda iz svih ilidžanskih osnovnih škola uputila se prema Srebrenici praćena automobilima policije i ambulantnim kolima Doma zdravlja Ilidža, te Gorske službe spašavanja. Za nešto manje od četiri sata vožnje ovaj konvoj je stigao u Potočare.

Učenike naše Druge osnovne škole na ovom putovanju pratili su pomoćnik direktora Kalić Emil i nastavnici Vatrić Nermin, Laličić Aldiana i Zerem Mirela.

Odmah nakon dolaska položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja, a zatim učenjem Fatihe i minutom šutnje odana je počast poginulim borcima kao i civilnim žrtvama rata sa ovog područja. Učenici su imali priliku obići kompleks, odnosno mezarje, nakon čega su prisustvovali historijskom času tokom kojeg su upoznati sa stravičnim dešavanjima i stradanjem tamošnjeg stanovništva za vrijeme proteklog rata. 

Pred kraj posjete, učenici su obišli i ratni muzej Tvornicu akumulatora gdje su pogledali dokumentarni film i izložbu fotografija, te se i na ovaj način upoznali sa ovim dijelom naše tužne prošlosti.

U kasnim poslijepodnevnim satima, ispunjeni utiscima, posjetioci su se uputili prema Sarajevu. Naši učenici su dostojanstveno odali počast svim nastradalim žrtvama rata sa jednom mišlju: da se sve strahote rata i ratnih stradanja više nikome ne dese.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA