POSJETA OSNOVACA TUNELU SPASA

Datum objave: 5.04.17 Objavio: admin

Povodom obilježavanja Dana Općine Ilidža od 22.  do 24. marta 2017.godine  organizirana je posjeta Tunelu spasa za učenike devetih razreda osnovnih škola sa područja općine Ilidža.Posjeta je organizirana povodom obilježavanja 24 godine od prvog funkcionisanja Tunela spasa, kao i projekta “Dani otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa-Tunel spasa.“

Učenici  devetih razreda naše škole su u petak, 24. marta 2017.godine  posjetili Tunel spasa, te poslušali historijski čas,  što je ujedno i  način  razvijanja  osjećaja patriotizam, jačanja ljubavi prema domovini i osjećaja pripadnosti istoj.

Učenici su dobili priliku bar vizuelno vidjeti  kako se stanovništvo grada Sarajeva borilo za preživljavanje.

Posjetiocima je također, prikazan i dokumentarni film o Tunelu spasa, a zatim su  pogledali  i muzejsku postavku, te  poslušali predavanje o dešavanjima i historiji BiH u periodu 1992-1995.

Ovaj projekat je finansirala  Općina Ilidža. Naši učenici su priznali da su znali pojedine informacije o tunelu, ali da su osjećanja nemjerljiva kada sve to vide i na neki način se suoče s eksponatima koje su vidjeli u muzeju.

Učenici su ovu posjetu upriličili u pratnji svojih nastavnica: Sena Beširević, Nevenka Novović i Mirsada Žiko.

FOTOGALERIJA