POSJETA STAROM GRADU

Datum objave: 6.12.16 Objavio: admin

Učenici devetih razreda “Druge osnovne škole”, koji pohađaju časove predmeta Društvo/ Kultura/ Religija u pratnji nastavnika Bajramović Omera su upriličili posjetu religioznim i historijskim objektima u starom dijelu grada.

Tokom posjete Brusa bezistanu učenici su se imali prilike upoznati  stalnu postavku historije grada Sarajeva. Posjeta Carevoj džamiji i pratećim objektima Isa- begovog vakufa pružila im je priliku da se vrate u vrijeme samog nastanka grada Sarajeva.

Učenici su, također, posjetili i najstariju jevrejsku (sefardsku) sinagogu u gradu, koja u funkciji muzeja Jevreja BiH i već godinama pruža mogućnost boljeg upoznavanja sa historijom, religijskim i kulturnim običajima Jevreja u našem gradu.Posjeta staroj pravoslavnoj crkvi, pomogla je učenicima da se vizuelno upoznaju sa osnovnim religijskim značajkama u pravoslavlju, što im je bilo od velike pomoći.Uz pomoć kustosa muzeja, učenici su stekli osnovna saznanja o historijatu pravoslavne crkve, te karakteru i značaju pojedinih relikvija koje su imali prilike vidjeti u crkvi.

Učenici su na kraju bili zadovoljni posjetom, spoznajom da su naučene sadržaje upotpunili praktičnim dijelom, riješili eventualne nedoumice, te nadopunili sadržaje predviđene Nastavnim planom i programom.