PREZENTACIJA PROJEKTA “MODULI O INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU“

Datum objave: 2.11.16 Objavio: admin

U multimedijalnoj sali naše škole je u četvrtak, 27.10.2016. godine, održana  prezentacija projekta “Moduli o inkluzivnom obrazovanju“. Obuka trenera iz četrnaest osnovnih škola s područja Bosne i Hercegovine se realizuje u organizaciji UNICEF-a , a obukom je obuhvaćena i naša škola. Projekat je prezentiran na sjednici Nastavničkog vijeća, a nakon sjednice i članovima Vijeća roditelja naše škole.

Na samom početku, direktorica škole prof. Arnela Trešnjo je ukratko  upoznala sve prisutne s ciljevima projekta, te provedenim aktivnostima koje se odnose na obuku trenera. Predstavila je našu gošću, gospođu Anku Izetbegović, koja je ispred Udruženja “DUGA“ prisustvovala prezentaciji i  podržala naše zajedničke aktivnosti i saradnju.

U nastavku sjednice, učesnik projekta Bičo Fahrudin je upoznao prisutne sa značajem inkluzivnog obrazovanja, profilom inkluzivnog nastavnika i stvaranjem ambijenta koji će odgovarati potrebama svakog učenika. Generalni cilj projekta je podizanje stručnih kompetencija nastavnika, poboljšanje trenutnog statusa djece s teškoćama u redovnim školama i uspostavljanje sistema edukacije nastavnika u inkluzivnom obrazovanju. Sve navedeno treba ostvariti primjenom modula zasnovanih na ljudskim pravima.

Nakon sjednice Nastavničkog vijeća, psiholog Alisa Medmedspahić je članovima Vijeća roditelja održala predavanje na temu “Dječija prava i sprječavanje nasilja nad djecom“.  Škola treba biti sigurno mjesto za svakog učenika, a to će postići uključivanjem u preventivne programe za zaštitu prava djeteta.

Pedagog škole Indira Memić se obratila roditeljima i najavila prezentaciju projekta “Moduli o inkluzivnom obrazovanju“. Naglasila je da su vizija, teorija i koncepti inkluzivnog obrazovanja prilagođeni svakom djetetu i njegovim mogućnostima.

Učesnica projekta Sanela Muzur je upoznala prisutne s ciljevima projekta,  naglašavajući  značaj uvažavanja različitosti učenika, posmatranja učenja kao ishoda učešća i organizovanja različitih okruženja za učenje.

Želimo da realizacija ovog projekta omogući još uspješnije obrazovanje i odgoj svakog djeteta!