PRIRUČNIK ZA „ŠKOLU PLIVANJA“

Datum objave: 9.10.18 Objavio: admin

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor JP Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek, potpisali su Protokol o realizaciji projekta „Škola plivanja“, za učenike četvrtog razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, za školsku 2018/2019. godinu. Resorno ministarstvo će izdvojiti 100.000,00 KM za realizaciju projekta, dok će općine Kantona Sarajevo, shodno broju učenika s vlastitih teritorija, obezbijediti ostatak novca, kroz vlastite budžete. Potpisivanjem protokola osigurana je implementacija izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koje predviđaju realizaciju „Škole plivanja“ u skladu s Nastavnim planom i programom.

Naglašavajući da Kanton Sarajevo, prvi u regionu, pokreće „Školu plivanja“ kao obaveznu nastavnu aktivnost, ministar Kazazović je istakao da će se ovim projektom kvalitetno realizovati treći čas Tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Projekat je namijenjen svakom djetetu, a do sada su slični projekti bili samo za djecu čiji roditelji imaju finansijsku mogućnost za takvo nešto. Sada je obuhvaćena jedna cijela generacija i ovo su zaista najbolje uložena sredstva, jer će se djeci omogućiti sticanje novih životnih vještina i tako im u budućnosti osigurati bolji kvalitet života.

Veoma je značajno naglasiti da projekat „Škola plivanja“  sada prati i „Priručnik o plivanju za budućeg plivača“, a u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a  ostaju trajno vlasništvo djece.

Naši učenici četvrtog razreda su imali priliku za radost, jer su na poklon dobili „Priručnik o plivanju za budućeg plivača“. Radovali su se poklonu, a još se više raduju i nestrpljivo čekaju početak „Škole plivanja“.

Hvala svima koji misle na našu djecu!

FOTOGALERIJA