Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovaca „Žvaći za promjene“ – „Zubomobil“

Datum objave: 16.10.15 Objavio: admin

Društveno-odgovorni projekat „Žvaći za promjene“ pokrenula je kompanija „Orbit“ u cilju prevencije oralnog zdravlja djece u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini. Projekat „Žvaći za promjene“ u potpunosti je razvijen i planiran u saradnji sa Stomatološkom komorom Federacije BiH i Komorom doktora stomatologije RS-a.

I naša škola se uključila u ovaj kvalitetni projekat, ustupajući svoj prostor i vrijeme, te tako našim učenicima osigurala eduaktivno – preventivni stomatološki pregled. Tako su svi učenici III i IV razreda u ponedjeljak, 12. 10. 2015. godine posjetili mobilnu stomatološku ordinaciju „Zubomobil“ – minibus u kojem je smještena „prava“ stomatološka ordinacija. Učenicima su  stomatolozi u „Zubomobilu“ obavili preglede, otvorili standardne stomatološke kartone i dali mišljenja i savjete. Nakon pregleda svi oni koji to žele kasnije mogu posjetiti svog stomatologa, bilo da je riječ o nekoj od javnih zdravstvenih ustanova ili privatnih stomatoloških ordinacija.

Na ovaj način učenici su s radošću i bez straha prihvatili preglede, dobili poklon – pakete, te tako stekli prijatno iskustvo vezano za zdravlje i higijenu zuba. Iskreno se nadamo da će ova posjeta potaknuti učenike i njihove roditelje da slijede uputstva koja su tog dana dobili od stomatologa i da će  kvalitetno voditi brigu o oralnom zdravlju.