Save the Children- asistivna tehnologija i oprema za prilagođene toalete

Datum objave: 1.02.18 Objavio: admin

U okviru projekta međunarodne organizacije „Save the Children“ – Socijalno uključivanje, uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, naša škola  je ostvarila poboljšan pristup inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju.  Uspostavljeni su preduvjeti za dugoročnu inkluziju djece s teškoćama u razvoju, jer su vizija, teorija i koncepti inkluzivnog obrazovanja prilagođeni svakom djetetu i njegovim mogućnostima.

Navedenim projektom su u toku prvog polugodišta ove školske godine, obezbijeđena dva paketa opreme i to paket opreme asistivne tehnologije i paket opreme za prilagođene toalete.

Paket opreme 1- Asistivne tehnologije uključuje sadržaj vrijednosti do 3,900 KM, a sadrži: računar (1), monitor na dodir- touch screen (1), tastatura  s velikim tipkama (1), prilagođeni miš- trackball (1), džojstik za računar (1) i osjetilnu plohu- touchpad (1).

Asistivna tehnologija podrazumijeva svaki proizvod ili dio opreme, koji se koristi da bi se povećale, održale ili poboljšale funkcionalne mogućnosti osoba s invaliditetom.  Asistivne tehnologije i pomagala omogućavaju osobama koje ih koriste veći stupanj nezavisnosti i samostalnosti, bogatiji i aktivniji život. Također im omogućavaju pristup sadržajima koji bi im u suprotnom bili potpuno nedostupni ili teško dostupni bez upotrebe takvih pomagala.

Paket opreme 2- Prilagođeni  toaleti  uključuje sadržaj vrijednosti do 5,280 KM, a sadrži: WC šolja (1), vodokotlić (1), umivaonik (1), ogledalo (1), česma (1) i preklopni i ravni držači (2).

Pored standardnog paketa za prilagođene toalete „Save the Children“ je podržao nabavku građevinskog materijala nužnog za uspostavu toaleta, čija je rekonstrukcija uspješno završena.

Iskreno se zahvaljujemo svim prijateljima koji su prepoznali našu školu kao primjer inkluzivne škole, te na taj način nam omogućili da obezbijedimo nesmetano učešće svakog djeteta, bez obzira na različitosti.

Želimo jednak pristup i kvalitetno obrazovanje za svu djecu!

FOTOGALERIJA