Škola u prirodi- Blagaj

Datum objave: 5.06.17 Objavio: admin

Osvanuo je ponedjeljak, dan koji smo s nestrpljenjem i radošću iščekivali. U ranim jutarnjim satima smo se ukrcali u autobus i veselo pozdravljali roditelje koji su nam mahali i kojima smo već nedostajali.Naše prvo zaustavljanje je bilo u Konjicu, gdje smo posjetili most koji je obnovljen i saznali zanimljive podatke o ovom starom gradiću. Putovanje smo nastavili prema Mostaru, simbolu Hercegovine. Mnoštvo turista koji su jednako kao i mi očarani gradom, Starim mostom, suvenirima, popločanim sokacima, smaragdnom Neretvom, munarama, jarkim suncem i obiljem ljepota ovog neponovljivog grada. Gužva koja vlada daje nam znak da smo odabrali pravu destinaciju u pravo vrijeme.Osvježenje smo pronašli u sladoledu i obližnjoj bašči. Dalje smo se uputili prema našem odredištu- hotelu „Ada“ – Blagaj u koji smo stigli bez problema, te imali dovoljno vremena da se smjestimo prije same večere.

Drugi dan našeg putovanja se nastavio u jutarnjim satima, poslije doručka. Organizirano smo se uputili prema Tvornici sladoleda „Ledo“, gdje smo „iz prve ruke“ saznali sve o samom procesu nastanka sladoleda, obišli pogon u pratnji stručnih saradnika, i naravno bili degustatori sladoleda „Snjeguljica“. Iz tvornice smo se uputili prema Eko selu Herceg, prelijepom ambijentu nadahnute prirode, pa smo vrijeme iskoristili za uživanje i fotografisanje. Putovanje smo nastavili prema veličanstvenim Kravicama i vodopadu koji je svima poznat. Zatim smo posjetili jedinstven arheološki prostor, Mogorjelo, u kojem je smještena očuvana Villa Rustica, a predmeti u njoj datiraju još iz antičke kulture, iz IV stoljeća. Ovaj dan je krunisan posjetom gradiću, 3 km sjeverno od Čapljine, Počitelju. Slikarska kolonija nikog ne ostavlja ravnodušnim, pa tako nije ni nas. Visoke litice iznad Neretve ponosno čuvaju pitomo naselje, orijentalni građevinski stilovi upotpunjeni mediteranskim, ovom mjestu daju posebnu dimenziju. Dan se bližio kraju, utisaka i emocija je zaista bilo u impozantnom broju, te prilično očarani, zadovoljni,  uputili smo se u naš hotel, gdje su nas čekale sportske igre.

Treći dan našeg boravka bio je rezervisan za grad Stolac, posjeta nekropoli stećaka u Radimlji, pećini Vjetrenici, domu endemske vrste čovjekolike ribice i jedinstvenom prirodnom prostor, te posjeta NP Hutovo blato i predavanje o važnosti ovog prirodnog fenomena. Povratak u hotel i pripreme za večer koja će se pamtiti, te odabir najzapaženijih kandidata u raznim kategorijama.

Posljednjeg dana našeg boravka upriličena je posjeta jednom od najvećih izvora u Evropi, Buni. Posjeta Tekiji, legendarne priče vezane za istu, ljepota prirode, vode, ambijenta izmamile su posebne osjećaje i upisali se u uspomene vrijedne hvale i sjećanja. Stiglo je vrijeme povratka. U Jablanici smo posjetili Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ i slušali čas historije koji nam je upriličio kustos muzeja. Zatim smo pogledali film o rušenju mosta i vidjeli izložene eksponate. S obzirom da smo ovu posjetu upriličili na obilježavanje Dana muzeja, ugođaj je bio zaista potpun. Dalje smo se uputili prema Konjicu i naravno prema Sarajevu.

U Sarajevo, u našu Hrasnicu smo stigli oko 18 sati, gdje su nas željno čekali naših najmiliji. Putovanje je zaista bilo sadržajno, vidjeli smo mnoge ljepote naše domovine, uživali, doživjeli prve simpatije, upotpunili uspomene, na praktičan način naučili mnogo sadržaja i postali bogatiji za jedno predivno iskustvo. Nadamo se ponovnoj prilici, te posjeti mnogobrojnih ljepota naše Bosne i Hercegovine koje čekaju na nas.

FOTOGALERIJA