ŠKOLA U PRIRODI ZA UČENIKE IV RAZREDA

Datum objave: 25.11.18 Objavio: admin

Učenici IV razreda naše škole su u pratnji svojih učiteljica Nikšić Azre, Muzur Sanele i Ćatić Lejle, učestvovali u realizaciji projekta besplatne „Škole u prirodi“ u Šabićima. Ovaj značajan projekat se provodi u organizaciji  Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.Zbog ograničenog kapaciteta objekta, realizacija za naše učenike se odvijala u dva termina i to u periodu od 31.10. do 02.11.2018. godine za učenike IV3 odjeljenja, te u periodu od 12.11.  do 14.11.2018. godine za učenike IV 1  i IV2 odjeljenja. Ugodni vremenski uslovi su omogućili učenicima uživanje u prirodnim ljepotama Bjelašnice i njenih sela.

PONEDJELJAK

 – Polazak ispred škole je bio u 10:00 sati. Nakon dolaska učenici su smješteni u sobe. Upoznati su s planiranim aktivnostima tokom „Škole u prirodi“. Poslije ručka uslijedio je obilazak sela. Nakon povratka realizovana je likovna radionica i časovi planirani  Nastavnim planom i programom. Nakon večere održana je zabava za učenike.

UTORAK

 – Poslije  doručka uslijedio je obilazak okoline, zatim stećaka, te vidikovca iznad kanjona Rakitnice. Učenici su tokom obilaska imali predavanja o Bjelašničkim selima, planinama okruženja, starim zanatima, rukotvorinama, stočarstvu ovoga kraja, zanimanjima ljudi, te uzgoju i proizvodnji zdrave hrane.

Nakon povratka u planinarski dom u posjetu i obilazak objekta u kojem su smještena djeca i učitelji, došao je Ministar za obrazovanje, nauku  i mlade Kantona Sarajevo, zajedno sa predstavnicima Vijeća roditelja.  Obišli su dječije sobe i razgovarali s učenicima o njihovim utiscima o boravku u „Školi u prirodi“.

Poslije ručka uslijedio je rad na otvorenom uz korištenje sportskih terena, a nakon toga i realizacija planiranih nastavnih sadržaja. Za  učenike je priređena zabava uz zabavne igre.

SRIJEDA

 –  Odmah nakon doručka uslijedila je prezentacija pod nazivom „Bjelašnica, prirodne i kulturno-historijske znamenitosti“. Poslije prezentacije realizovana je šetnja iznad sela Šabići. Nakon dolaska autobusa i nove grupe učenika, organizovano je zajedničko fotografisanje i polazak prema Hrasnici.

Uz detaljno planirane i provedene aktivnosti, djeci je bio ispunjen svaki trenutak tokom boravka u Šabićima. Uživali su u timskim igrama, šetnji, druženju, zabavama, rješavanju planiranih zadataka, crtanju, igrama bez granica i plesu.

Učenje posmatranjem, istraživanjem i praktičnim djelovanjem u prirodnom ambijentu, pruža mogućnost ostvarivanja obrazovnih ciljeva svakog nastavnog predmeta pojedinačno, te sadržaja i oblika cjelokupnog nastavnog i odgojnog rada. Učenici su imali priliku usvajati nastavne sadržaje neposrednim zapažanjem, uz potpuno doživljavanje stvarnosti, a upoznali su i prošlost kraja. Veoma uspješno su realizovani svi ciljevi koji su postavljeni, a tome je svakako doprinio profesionalan i kolegijalan odnos učiteljica.

Puni prelijepih utisaka, učenici nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo koje su doživjeli u proteklim danima. Bogatiji su za prelijepa iskustva koja su zajednički doživjeli, a najznačajnije od svega je da su se svi sretni i zadovoljni vratili svojim kućama.

FOTOGALERIJA