ŠKOLA U PRIRODI ZA UČENIKE V RAZREDA

Datum objave: 29.05.18 Objavio: admin

Uporedo sa ekskurzijom učenika osmih razreda realizirana je i škola u prirodi za učenike petih razreda. Na ovo putovanje išao je 61 učenik u pratnji tri razrednika i pomoćnika direktora  škole, a planirana ruta putovanja bila je:  Sarajevo – Visoko – Travnik – Jajce – Travnik.Putovanje je započelo u ponedjeljak (07.05.2018), kada su se u ranim jutarnjim satima autobusi sa učenicima uputili prema Visokom. Po dolasku u Visoko uslijedio je obilazak „Vispaka“, gdje su učenici imali priliku slušati o procesima proizvodnje, a na kraju su najslađe proizvode imali priliku i probati. Put su nastavili prema Travniku, a po dolasku uslijedila je šetnja sa vodičem i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti grada: Medrese, Plave vode, Tvrđave, Šarene džamije i rodne kuće Ive Andrića. Nakon obilaska Travnika nastavljeno je  putovanje prema krajnjoj destinaciji – Vlašiću. Po dolasku, učenici su se smjestili u hotel  EKO FIS VLAŠIĆ, pa je uslijedio odmor i večera. Nakon večere, održana je disko-zabava za učenike u sklopu hotela.

U utorak (08.05.2018), poslije  doručka, naši učenici su krenuli u obilazak farme i šireg rejona Vlašića, upoznavši se sa katunskim naseljima. Tu su poslušali kratko predavanje o stočarstvu, te uzgoju i proizvodnji zdrave hrane. Nakon ručka uslijedio je rad na otvorenom uz korištenje sportskih terena. Poslije večere učenici su se relaksirali uz disko-zabavu i modnu reviju koja je za njih organizirana u sklopu hotela.

Srijedu (09. 05. 2018) su učenici proveli obilazeći ZOO-vrt na Vlašiću i uz sportske aktivnosti (fudbal-odbojka). Nakon ručka uputili su se na izlet ka Jajcu. Po dolasku u Jajce uslijedio je obilazak kulturno-historijskih znamenitosti grada: Tvrđave, vodopada Plive, Mlinčića, Muzeja AVNOJ-a i katakombi. Umorni od izleta, u hotel su se vratili na večeru i potom slatko zaspali.

Naposlijetku, svemu lijepom dođe kraj, pa tako i ovom zanimljivom putovanju. U četvrtak (10.05.2018), nakon doručka, učenici su se još malo rekreirali na sportskim terenima, a potom se spremili za povratak. Na putu ka Travniku učenici su posjetili etno-selo „Čardaci“.

U Hrasnicu su, puni dojmova, stigli u poslijepodnevnim satima. Nadamo se da su naši učenici prilikom ovog edukativnog putovanja mnogo toga naučili, a ujedno se i dobro zabavili.

FOTOGALERIJA