Učešće na seminaru WWF

Datum objave: 19.11.18 Objavio: admin

WWF je jedna od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode. Osnovana je 29.4.1961. godine. Misija WWF-a je da zaustavi degradaciju okoliša na našoj planeti i izgradi budućnost u kojoj će ljudi živjeti u harmoniji s prirodom. U okviru WWF Adria organiziran je ciklus seminara kojima su prisustvovali naši kolege i nastavnici Bičo Fahrudin i Vatrić Nermin, te Mustafa Zvizdić kao predstavnik Zaštićenih područja Kantona Sarajevo. Osim predstavnika iz Sarajeva, na seminarima su učestvovali i timovi iz Mostara, Pirota, Lovćena, Obedske Bare i Cetinja.

Prvi u nizu seminara održan je u Srbiji u Moroviću u maju 2018, a potom drugi u septembru u Sloveniji u Skočjanskim Jamama. Na ovom seminaru su predstavljeni primjeri dobre prakse mreže Zaštićenih područja Slovenije, također se na ovom seminaru moglo naučiti kako oformiti mrežu škola u Zaštićenim područjima.

Teći dio seminara održan je u mjesecu oktobru na Ilidži (Rimski most). Ovaj dio seminara posvećen je obuci polaznika u pisanju projekata vezanih za zaštitu prirode, te stvaranju dugoročnih veza između učenika i Zaštićenih područja, a cilju zaštite prirode. „Predavači na ovom seminari bili su Alis i Emil iz Austrije kao i Bojan i Jovana iz Srbije. Oni su prenijeli svoja iskustva primjene usvojenih znanja na terenu u prirodi, te pokazali neke praktične aktivnosti za rad sa učenicima. Na kraju seminara obećali su podršku u pisanju projekata. Na ovom seminaru upoznali smo ljude iz regije, probleme koje oni imaju i kako se sami snalaze u njihovom rješavanju. Ostvarili smo pozitivne kontakte sa predavačima, kolegama iz zemalja regije promovišući naš kanton i našu školu u najboljem svjetlu.“, riječi su naših kolega.

Nadamo se da će ovakvih edukacija i projekata biti i više, kako bismo sačuvali našu zemlju za generacije koje dolaze.

FOTOGALERIJA