Završni susret u okviru projekta “Kvalitetne inkluzivne prakse”

Datum objave: 4.12.18 Objavio: admin

Dana, 28.11.2018. godine u Gradskoj vijećnici  u Mostaru, održan je završni susret u okviru projekta “Kvalitetne inkluzivne prakse”. Organizatori su bili UNICEF  i Udruženje “DUGA”.Susret je bio prilika za predstavljanje rezultata zajedničkog rada u školama, a koji je imao nekoliko značajnih faza:

  • inicijalna obuka predstavnika školskog menadžmenta i nastavnog osoblja za primjenu modula za razumijevanje inkluzivnog obrazovanja;
  • obuku nastavnog osoblja za primjenu metodologija u podučavanju učenika i građenju partnerstva s porodicom i
  • realizaciju naučenih metodologija i pristupa u učionici.

Tokom susreta predstavljena su dva dokumenta koji su nastali u toku realizacije projekta. Predstavljen je Priručnik za nastavnike “Kvalitetne inkluzivne prakse” i “Smjernice za primjenu inkluzivnih praksi u nastavi”. Oni mogu poslužiti kao kvalitetni resursi u nastavi i planiranju profesionalnog razvoja nastavnika, a u cilju boljeg razumijevanja uloge nastavnika u inkluzivnom odgoju i obrazovanju, te potrebe za stvaranjem okruženja u kojem se nastavnik stručno usavršava, sarađuje s drugima te razumije potrebe svakog učenika.

Naša škola je jedna od deset škola, koje su imale priliku predstaviti primjere iz prakse u okviru četiri modula: „Partnerstvo s porodicom“, „Diferencirano podučavanje“, „Podučavanje matematičkih ideja-NUMICON“ i „Krugovi prijatelja“.

Na završnom susretu u Mostaru, našu školu su predstavljale nastavnice Hadžić Amira, Memija Emina i Ćehović Selma, te nastavnik Bičo Fahrudin.

Bila nam je izuzetna čast biti jedna od deset odabranih škola iz Bosne i Hercegovine, koje su dokazale da su inkluzivne škole, škole za primjer. Ponosno smo predstavili sve ono što smo uradili u proteklom periodu. Nadamo se nastavku saradnje s UNICEF-om i Udruženjem „DUGA“ i hvala im na ukazanom povjerenju.

FOTOGALERIJA