DAN GRADA SARAJEVA – 6. APRIL

Datum objave: 9.04.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Susretom Istoka sa Zapadom nastalo je Sarajevo, grad suživota i tolerancije. Isa-beg Ishaković smatra se osnivačem Sarajeva, no sam grad izgradili su starosjedioci. Smješten na raskrsnici rimskih puteva Sarajevo je postalo mjesto, gdje su se susretale različite kulture i religije i ovakva raznolikost preživjela je više od 500 godina. Sarajevo je kroz svoju povijest pretrpjelo brojne nevolje, ali uvijek se uspjelo izdići iz pepela, neustrašivo odolijevajući svojim osvajačima i napadačima. Postalo je simbol otpora – grad koji osvaja srca, ali koji je nemoguće potpuno pokoriti.

Dan grada Sarajeva obilježava se 6-og aprila, a taj datum ima duboko ukorijenjenu simboliku u njegovoj prošlosti. Taj datum protkao se kroz cijelu noviju historiju bosanskohercegovačke prijestolnice, uvijek označavajući početak ili kraj nekog teškog vremena prepunog iskušenja za stanovnike grada u kotlini ispod Trebevića.

Dana, 6-og aprila 1945. godine, zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota Srba, Bošnjaka i Hrvata, oslobođeno je Sarajevo. Na ovaj isti dan, 6-og aprila 1994. godine, Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu historiju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

Naša škola obilježila je ovaj datum mnogobrojnim aktivnostima. Učenici razredne nastave zajedno su sa svojim učiteljicama ovaj dan obilježili raznim likovnim radionicama i mašući zastavicama grada Sarajeva prošetali su Hrasnicom.

April je oduvijek bio poseban mjesec za male bibliotekare, budući da na bibliotečko-kreativnim radionicama prisutan je prilično raznovrstan program. Dan najvoljenijeg nam Sarajeva, mali bibliotekari obilježili su kroz razgovor, a svu ljubav i pažnju usmjerili su na izradu plakata povodom rođendana našeg glavnog grada. Također, kroz ideju i razgovor sa djecom šta to njih čini sretnim i šta posebno vole, odlučili su u ime grada, našoj školi pokloniti nešto posve reprezentativno-okvir za slikanje u motivima grada Sarajeva, koji je izazvao uzbuđenje kako kod učenika, tako i kod uposlenika škole.

Naši petaci svoju kreativnost pokazali su sa nastavnicom društva Adisom Musić i napravili razgledice grada Sarajeva.

Članovi Šahovske sekcije i sekcije Prve pomoći zajedno sa svojim nastavnicima Edisom Subašić i Omerom Bajramovićem obilježili su Dan grada Sarajeva posjetom Olimpijskom muzeju. Učenici su imali priliku detaljno se upoznati s nezaboravnim događajem iz 1984. godine – Olimpijadom u Sarajevu. Novčana sredstva za prijevoz naših učenika do Olimpijskog muzeja i nazad obezbijedila je Uprava škole.

I na kraju, zahvaljujući članovima Likovno-estetkse sekcije i našim talentiranim i kreativnim učenicima osmih razreda, naš hol krasi postavka radova Plakat-Pozdrav iz Sarajeva.

Sve aktivnosti koje smo proveli ovih dana imale su samo jedan cilj – pokazati ljubav svome gradu i odati počast našem Sarajevu.

Ovaj prilog završavamo i odavanjem počasti jednom rođenom Sarajliji, našem  Abdulahu Sidranu koji je o svome gradu napisao sljedeće:

Ne može se živjeti u Sarajevu.

U Sarajevu kad živiš, previše vremena potrošiš.

Dok tamo, dok ovamo – prođe jutro.

Dok ovo, dok ono – ode dan.

Jeste, doduše, sve to – bude među ljudima.

I bude, uglavnom, lijepa priča.

Život je kratak za Sarajevo.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA