DAN JABUKA

Datum objave: 25.10.21 Objavio: Rialda Bibuljica

Dan jabuka obilježavamo svakog 20. oktobra u godini. Zaslužila je ova “kraljica voća” da ima svoj poseban dan. Cilj obilježavanja Dana jabuke jeste da istaknemo važnost zastupljenosti jabuke u prehrani ljudi, prije svega iz zdravstvenih razloga.

Jabuka predstavlja simbol zdravlja i života. Najkompletnije je voće u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što ljudski organizam treba. Preporučuje se svaki dan pojesti po jednu jabuku. “Jedna jabuka na dan- tjera doktora iz kuće van”, kaže dobro poznata narodna poslovica.

Svi učenici i uposlenici naše škole dali su svoj doprinos i nizom aktivnosti obilježili ovaj značajan datum. Jabuke su bile tema priča koje su slušali, pjesama koje su pjevali, ali i glavni motiv likovnih radova. Saznali smo i da je najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila teška čak 1,5 kg. Učenici su imali priliku birati i jesti najslađu jabuku. Učili su o koristima za ljudski organizam, ako se redovno jedu jabuke. Zato, ako danas još uvijek niste stigli, uzmite i pojedite barem jednu jabuku,  kako biste još dugo sačuvali svoje zdravlje.

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA