DAN OSOBA S DAUNOVIM SINDROMOM

Datum objave: 21.03.19 Objavio: admin

Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine. Daunov sindrom utiče na normalan fizički razvoj djeteta i prouzrokuje blage poteškoće u učenju. To je stanje koje traje čitav život. Djeca koja su rođena s Daunovim sindromom imaju više šansi za razvoj ostalih oboljenja od kojih su neka opasna po život. Način na koji je dijete prihvaćeno u porodičnom krugu, pozitivno utiče na razvoj komunikacije, usvajanje dnevnih životnih vještina i uspješnije uklapanje u socijalno okruženje. Mogu biti uključeni u predškolske ustanove u okviru razvojne grupe za djecu sa smetnjama u razvoju ili u redovne grupe uz prilagođavanja i podršku defektologa. Nekada su ova djeca, kao i mališani s intelektualnom ometenošću druge etiologije, pohađala nastavu isključivo u školama za djecu sa smetnjama u razvoju. Danas postoji mogućnost da se uključe u odgojno-obrazovni proces i u redovnim školama, ali samo ukoliko one mogu da obezbijede potrebna prilagođavanja i odgovarajuću podršku. Bez navedenih preduslova, neće se razviti svi djetetovi potencijali, a moguće je i javljanje negativnih posljedica socio-emocionalne prirode.

Učenici i uposlenici naše škole su i na ovaj značajan dan pružili podršku različitostima, jer svi zaslužujemo priliku i pomoć, volimo život i želimo biti sretni. Kao mali znak pažnje, simbol kojim se povezujemo s osobama koje imaju Daunov sindrom, naši učenici  su u znak podrške nosili različite čarape.

Svaka ličnost djeteta je drugačija, pa je veoma važno ne stvarati stereotipe o osobama koje imaju Daunov sindrom. Podrška šire društvene zajednice je neophodna kako bi se ovakvom djetetu omogućilo da socijalne interakcije ostvari i van porodičnog kruga.

Pružimo ruku prijateljstva i podržimo različitosti!

FOTOGALERIJA