DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Datum objave: 7.03.21 Objavio: Rialda Bibuljica

DAN RUŽIČASTIH MAJICA    

Djeca su naše najveće blago. Najvažnije je zaštititi njihova prava i pružiti im mogućnosti za zdravo odrastanje. Djeca su često žrtve vršnjačkog nasilja. U širem smislu, nasilje je svjesna okrutnost usmjerena prema drugima s ciljem nanošenja psihičke, odnosno fizičke boli.      

Dan ružičastih majica ,poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru.  Ovaj dan se obilježava od 2007. godine, kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju, zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. To je bila njegova podrška bolesnoj majci. Sutradan su se učenici solidarisali s dječakom i pojavili se u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Učenici i uposlenici naše škole su u srijedu, 24.2.2021. godine, obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja, te prihvatanje različitosti među učenicima. Nove tehnologije su pomjerile granice nasilja izvan okvira mjesta i vremena. Agresivno ponašanje mladih nauči se rano i teško se mijenja. Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja, nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignorisanja, omalovažavanja, pa sve do fizičkih sukoba. Posebno je zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme, usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

Naša škola je još jednom pokazala da je škola za svako dijete, primjer jednakosti, podrške, međusobnog  uvažavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg. Bez obzira o kakvom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagovati i zaustaviti ga, jer našu pomoć trebaju, kako djeca koja trpe nasilje, tako i djeca koja koriste nasilje.

Podržimo jedni druge i budimo plemeniti!

STOP VRŠNJAČKOM NASILJU!

Pripremila: Emina Memija

FOTOGALERIJA