DJEČIJA NEDJELJA

Datum objave: 20.10.20 Objavio: Rialda Bibuljica

DJEČIJA NEDJELJA

U periodu od 05.10. do 11.10.2020. godine je pod sloganom “Sreća svijeta je u očima djeteta”, obilježena “Dječija nedjelja“. Cilj je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci.

Učenici naše škole su u skladu s epidemiološkim mjerama, obilježili ove značajne dane uz zanimljive i edukativne aktivnosti koje imaju poruku, te ukazuju na važnost prepoznavanja potreba djece u različitim periodima njihovog odrastanja. Polazeći od toga da su mogućnosti djece nejednake, ali da su jednaka njihova prava, osmišljene su i aktivnosti kojima je omogućeno da djeca  s posebnim potrebama,na kreativan način, projektuju svoje želje i iskažu svoje mogućnosti.

Obilježavanje „Dječije nedjelje“ je prilika da se, mnogo glasnije nego inače, čuje glas djece, te da se njihov osmijeh i dobrobit stave na sam vrh prioriteta roditelja, nastavnika i zajednice.

Želja nam je da radujemo djecu, ali i zahvalimo svima koji s puno ljubavi i truda svakodnevno rade s najmlađima iz naše zajednice. Trebamo znati da  djeca nisu samo budućnost, već su prije svega sadašnjost u koju trebamo ulagati vrijeme, ljubav i pažnju. Imamo veliku odgovornost kao nepokolebljiva podrška i podstrek u ostvarivanju njihovih neslućenih potencijala.

Nadahnuti trenucima provedenim s djecom, ne smijemo zaboravitida mnoga djeca u našem okruženju nemaju sretno djetinjstvo, da se njihova prava svakodnevno, višestruko i grubo krše. Zato je „Dječija nedjelja“ prilika da se ukaže na obavezu poštivanja Konvencije o pravima djeteta, ali i prilika da se djeca kroz igru educiraju i animiraju. Naša žalja je da svaka nedjelja bude „Dječija nedjelja“!

OBOJIMO DJEČIJA LICA OSMIJEHOM!

Pripremila: Emina Memija

FOTOGALERIJA