DRUGA OSNOVNA ŠKOLA PODRŽALA KAMPANJU „FILANTROPIJA ZA SRETNO STARENJE“

Datum objave: 25.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Pomaganje drugima donosi radost onima koji primaju pomoć, ali i hrani našu dušu osjećajem svrhe i međusobne povezanosti. Brojne studije potvrdile su da su djela ljubaznosti neophodna za bolju i ljepšu svakodnevicu. Pomoći drugima dovodi do osjećaja sreće i radosti što je ključno za našu sreću, pogotovo, ako su to osobe treće životne dobi koje su zbog svojih godina i narušenog zdravlja nemoćne pomoći same sebi. U konačnici, kada jedni drugima pomažemo, činimo svijet boljim i ljepšim mjestom, a samim tim razvijamo i osjećaj filantropije. Pojam filantropija označava dobroćudnost, naklonjenost, ljubaznost, suosjećanje i ljubav prema drugim ljudima.

Krajem novembra, naša škola je zajedno sa učenicima VII razreda bila dio ove lijepe priče i sa zadovoljstvom se priključila kampanji „Filantropija za sretno starenje“ u organizaciji Centra za zdravo starenje Ilidža. Koordinaciju aktivnosti u školi vodila je Indira Memić, pedagogica škole uz pomoć članova Vijeća učenika VII razreda.

Učenici su u kratkom vremenskom roku sakupili veću količinu najosnovnijih životnih namirnica i formirali humanitarne pakete. Pakete su predali uposlenicima Centra za zdravo starenje Ilidža koji će dalje uručiti onima kojima su u stanju potrebe. Ovim činom, naši učenici su pokazali da su veliki filantropi.

Nadamo se da će ovi humanitarni paketi na trenutak olakšati svakodnevnicu osobama kojima budu dodijeljeni i nakratko izmamiti osmijeh na njihovim licima. Jedni s drugima postajemo bliski. To doprinosi stvaranju snažnijih i kvalitetnijih društvenih odnosa i većeg osjećaja zajedništva, a oboje su vitalne komponente sreće.

Veliko hvala Centru za zdravo starenje Ilidža koji je pokretač kampanje „Filantropija za sretno starenje“, kao i našim dragim učenicima VII razreda koji su se odazvali ovoj kampanji.

„Učini neko dobro djelo, bez očekivanja i nagrade, siguran u znanju da jednog dana neko može da učini to isto za tebe“.          Princeza Diana

Prilog pripremile:

Irma Pamuk-Fejzić

Indira Memić

FOTOGALERIJA