„Ekološkim sloganima ukrasimo stepenice naše škole“

Datum objave: 8.05.20 Objavio: admin

U našoj školi se svakodnevno organizuju aktivnosti koje su usmjerene na podizanju razine svijesti o značaju zaštite prirodnog okoliša, a koje služe kao primjer marljivosti i kreativnosti naših učenika i njihovih nastavnika. Druga osnovna škola je postala prepoznatljiva po brojnim uspješno realizovanim projektima. U saradnji sa Ekološkim udruženjem „ Aleja“, realizovan je još jedan značajan projekat pod nazivom „Ekološkim sloganima ukrasimo stepenice naše škole“.

Projekat je obuhvatio više faza, a posljednja je postavljanje naljepnica sa ekološkim porukama na unutrašnje stepenište naše škole. Generalni cilj navedenog projekta je podizanje ekološke svijesti naših učenika, uposlenika i roditelja, ali i informisanje najmlađih o prednostima i značaju čuvanja prirodne sredine. Na samom početku je organizovano takmičenje učenika razredne nastave u pisanju najljepše i najzanimljivije ekološke poruke. Naši vrijedni učenici i njihovi nastavnici su se rado uključili, te su u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti osmislili ekološke poruke i svoju ideju, na poseban i maštovit način, prenijeli na papir.
Članovi komisije za odabir najljepših i najzanimljivijih ekoloških poruka bile su nastavnice: Amira Hadžić, Alma Festić-Kovač, Sanela Muzur i Vildana Jahić. Poseban doprinos u izboru boja i oblika slova odabranih poruka, nesebično je dala naša bibliotekarka Enesa Ustamujić-Sejdić. Koordinator projekta je bio pomoćnik direktora Emil Kalić.
Odabrane ekološke poruke su:

 1. „Priroda čista izvor je sreće.“ ( Amna Bradarac I-2)
 2. „Čista priroda + zdrava hrana= SRETNO DIJETE.“ ( Haris Đipa II-2)
 3. „Smeće u koš, ne budi loš!“( Amra Halilagić IV-2)
 4. „Čuvaj šume-dar prirode!“(Mustafa Ramović IV-3)
 5. „Rijeka teče sve nas moli, manje smeća, to me boli.“( Hena Berilo III-1)
 6. „Recikliraj smeće i plastične vreće!“(Hana Ribica III-3)
 7. „Šuma čuva Zemljin dah.“( Naida Đukanović II-3)
 8. „Ne zagađujte okolinu!“( Nedim Čamdžija II-1)
 9. „Voli prirodu, jer priroda voli tebe!“(Muhamed Muzur III-4)
 10. „Igraj se u cvijeću, a ne u smeću!“( Nadža Hadžić IV-1)
 11. „Čista voda, zrak i zemlja daje pregršt radosti i veselja.“(Harun Zolota III-2)
 12. „Ne gazi travu!“ (Iman Drkić I-1)

Po mišljenju komisije prva 3 mjesta zauzimaju:

 1. „Smeće u koš, ne budi loš!“( Amra Halilagić IV-2)
 2. „Rijeka teče sve nas moli, manje smeća, to me boli.“( Hena Berilo III-1)
 3. „Čista voda, zrak i zemlja daje pregršt radosti i veselja.“( Harun Zolota III-2)

Posljednja faza projekta je završena u četvrtak 07.05.2020. godine. Obuhvatila je postavljanje poruka o zaštiti okoliša na unutrašnje stepenište naše škole. Kada se učenici vrate u školske klupe, članovi Ekološkog udruženje „Aleja“ će uručiti simbolične poklone nagrađenim učenicima i upriličiti svečano otvaranje.
Naši učenici i njihovi nastavnici se uvijek rado odazovu realizaciji novih projekata i ideja. Cilj nam je da naša škola bude još ljepša, a usvajanje novih nastavnih sadržaja lakše i zanimljivije. Koristimo se prilikom da se zahvalimo svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog značajnog projekta. Želja nam je da ukrašavanje stepeništa ekološkim naljepnicama ostvari i odgojni uticaj, jer je čuvanje okoliša cjeloživotni projekat koji ne broji godine i koji se tiče svih generacija.