EVROPSKI DAN MUZIKE U ŠKOLAMA

Datum objave: 20.03.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Muzika je jezik koji svi razumiju. Ona je element koji povezuje sve ljude na planeti bez obzira na njihovo porijeklo i ne mogu je zaustaviti granice, niti predrasude. Muzika prevazilazi sve granice, unutrašnje i spoljašnje, vidljive i nevidljive. 15-og marta 2022. godine, prvi put se obilježava Evropski dan muzike u školama u organizaciji Evropske udruge za glazbu EAS. Ovim danom se želi proslaviti muzika, ali i njen značaj i važnost muzike u obrazovanju uopće.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je tim povodom uputilo poziv svim školama da obilježe ovaj dan.

Evropski dan muzike u školama obilježen je raznovrsnim muzičkim sadržajima u školama kako u Bosni i Hercegovini tako i širom Evrope. U Bosni i Hercegovini učešće je uzelo dvadeset škola iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i preko 500 učenika.

Naša škola se rado odazvala ovom pozivu i u srijedu, 15. 3. 2023. godine, u 11.00 sati iz naše multimedijalne sale, pristupili smo virtualnom događaju obilježavanja Evropskog dana muzike u školama, putem Zoom platforme. Virtualni događaj je obuhvatio premijeru izložbe ilustrovanih radova sa temom „Snaga muzike“ i premijeru internacionalne pjesme „Together“ belgijskog kompozitora Berta Appermonta, pisanu posebno za ovu priliku. U obilježavanju su učestvovali i naši učenici zajedno sa nastavnicom muzičke/glazbene kulture Dijanom Rogić i tehničkom podrškom, nastavnicima Elvisom Alićem i Almom Arnaut-Memović, koja je pripremila scenografiju.

Veliku zahvalnost želimo uputiti našim učenicima, nastavnicama Dijani Rogić, Almi Arnaut-Memović i nastavniku Elvisu Aliću što su ponosno predstavili našu školu na ovom evropskom takmičenju. Čestitke od srca.

Muzika daje dušu univerzumu, krila umu, let mašti, i život svemu što postoji!

Platon

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA