HEROJI S OLOVKOM U RUCI

Datum objave: 26.11.19 Objavio: admin

Bili su samo djeca željna znanja, igre, druženja, sunca i kiše. Bili su primorani da odrastaju u hladnim podrumima i strahu. Ta hrabra djeca nisu dozvolila da ih obuzmu tama, ljutnja i mržnja. Svi su zajedno živjeli život. Odlazili su u školu, družili se i pjevali. Sada bole priče neispričane, snovi nedosanjani, ljubavi neostvarene, životi nedoživljeni.

U povodu obilježavanja godišnjice pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Mujalo Adisa, Salkić Feđe i Mujkanović Vedada, provedene su brojne aktivnosti. U nastojanju da se sačuvaju od zaborava nevine žrtve, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je raspisalo Konkurs za izbor najuspješnijih literarnih i likovnih radova na temu “Heroji s olovkom u ruci”.

Učenici svih osnovnih škola su pisali literarne i crtali likovne radove. Obilježavanju ovog tužnog dana su se pridružili i naši učenici. Svojim radovima su nastojali odati počast onima koji su izgubili svoje živote, ali će ostati zauvijek u našim srcima. Učenik II-1 razreda naše škole Đozo Zerin je osvojio prvo mjesto u kategoriji likovnih radova. Našem učeniku i njegovoj učiteljici Paleta Jasminki upućujemo najiskrenije čestitke.

Zastanimo i mi na trenutak! Pomislimo na djecu i njihove snove koji su zauvijek stali. Sjetimo se učiteljice koja je zadnji uzdah ispustila zajedno s djecom koju je željela naučiti nekim boljim, nježnijim i ljepšim stvarima.