HISTORIJSKE ZNAMENITOSTI – NEISCRPNO VRELO

Datum objave: 28.11.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U ponedjeljak 31.10.2022. godine učenici šestih razreda naše škole u pratnji nastavnice historije, Adise Musić, te nastavnica Alme Arnaut Memović, Almire Nuradinović i Izete Aljović realizirali su posjetu pojedinim historijskim znamenitostima Sarajeva.

Svrha ove posjete bila je historijskog, kulturološkog i društvenog karaktera, a u cilju praktične primjene znanja iz historije, likovne kulture, jezika, kao i drugih nastavnih predmeta koji za cilj imaju razvijanje i jačanje osjećaja za tradiciju, baštinu, naslijeđe, razvijanje osjećaja pripadnosti, kao i razvijanje navika za posjete ovim i ovakvim ustanovama, svjedocima bogate historije i prošlosti našeg grada i države.

Posjeta je započela predavanjem u Svrzinoj kući, zatim su posjetili Olimpijski muzej, harem Begove džamije, a u šetnji Baščaršijom učenici su imali priliku upoznati se s različitim kulturnim, javnim i obrazovnim ustanovama.

Ako slika govori više od hiljadu riječi, onda je posjeta ovim znamenitostima garancija usvojenom gradivu koje će učenici znati funkcionalno iskoristiti, a doživljaj će, sigurni smo, dugo pamtiti.

Učenici su na praktičan i plastičan način naučili o načinu života ljudi u drugom vremenu, o običajima, o vjerovanju, o razlikama, o zanimanjima ljudi, o poznatim arheološkim nalazištima…

Bez historije i predaka smo kao potok bez izvora, te se nadamo da je ova posjeta neiscrpno vrelo iz kojeg su učenici pili, ali su još uvijek žedni!

Pripremila: Izeta Aljović

FOTOGALERIJA