Izviđači iz „Druge osnovne škole“ na zimovanju

Datum objave: 20.02.19 Objavio: admin

Već smo ranije spominjali uspješnu saradnju „Druge osnovne škole“ sa Odredom Izviđača Igman 92 Ilidža. Naši učenici, članovi ovog izviđačkog odreda, bili su na zimovanju tokom mjeseca januara 2019. godine na planini Igman. Svojom reportažom prenijet će nam utiske:

Reportaža o izviđačkom zimovanju 2019.

Tradicionalno, novu izviđačku godinu započeli smo nama izviđačima najdražim događajem – zimovanjem. Ove godine pridružili su nam se tri izviđačka odreda: OI „Bregava“ Stolac, OI „Pet zlatnih ljiljana“ Mostar i OI „Prva bošnjačka gimnazija“.

Izviđački program aktivnosti i igre na snijegu savršen ambijent i idila na olimpijskoj ljepotici Igman, je sve što je potrebno da ovih šest dana zauvijek ostane u sjećanju 60 učesnika ovogodišnjeg zimovanja.

Po dolasku, članovi su podijeljeni u četiri voda: vod „Pahuljice“ – vodnik Alen Bisić, vod „Komarac“ – vodnik Eldar Ratković, vod „Kameni spavači“ – vodnica Nejra Šabanović i vod „Feniks“ – vodnica Nejra Šalaka. Poletarci, najmlađi u odredu, formirali su jato „Bumbari“ sa predvodnicama Selmom Holjan i Farisom Vojnovićem.

Zbog konstantnog padanja snijega jutarnja gimnastika biva zamijenjena „lopatanjem“ snijega sa našeg zborišta sa kojeg smo podizanjem zastave započeli dan. Prije ručka organizovane su izviđačke radionice, poput onih u izviđačkoj opremi, tragovima životinja i pravljenju zamki, orjentingu, kontaktima na izviđačkim takmičenjima, organizacija izleta i još mnogo toga. Osim za radionice, vrijeme smo iskoristili i za šetnje u prirodi, sankanje, grudvanje, pravljenje Snješka Bijelića, igranje izviđačkih igara, pjevajući i zabavljajući se na KZP-u, te za uživanje u gledanju prikladnih filmova. Vještarstvo „Izviđački kurir“ uspjeli su položiti Alen Bisić i učenica naše škole Sara Kokić.

Sva takmičenja, radionice i aktivnosti između vodova poput „Kahoot kviza“ i Geocaching avanture ulazile su u konačan zbir bodova, te je u veoma tijesnoj borbi vod „Pahuljice“ odnio pobjedu ispred „Kamenih spavača“.

Kao i prethodnih godina posljednji dan zimovanja organizovana je „roštiljada“ uz učešće roditelja i brđana našeg odreda te smo sa ceremonijom zatvaranja i dodjelom diploma za najbolje okončali ovogodišnje zimovanje. Sretni, ispunjenih srca i sa ponekom suzom napustili smo Malo Polje i sada željno iščekujemo sljedeću aktivnost za ponovni susret sa svim našim prijateljima.

Na ovom zimovanju učestvovali su učenici Druge osnovne škole i to iz grupe poletaraca: Amina Serdarević, Lejla Kokić, Alma Serdarević, i naravno iz grupe mlađih izviđača: Nejra Mujezinović, Adna Maslo, Sara Kokić, Emina Bisić, Ajla Hatić, Elmin Hodžić, Tarik Bećirević.

Reportažu napisale: Nejra Mujezinović i Adna Maslo, VII-4 razred.

FOTOGALERIJA