KAD PROCVATU BEHARI…

Datum objave: 15.04.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Ramazan se privodi kraju, mubarek dani polahko prolaze, bliži nam se Bajram. Dočekujemo ga radosnih srca s nadom da su nam dove uslišane i grijesi oprošteni. U znak dobrodošlice najvećem muslimasnkom prazniku, učenici Druge osnovne škole su zajedno sa svojim predmetnim nastavnicima u ponedjeljak 8.4.2024. godine pripremili bajramsku priredbu pod naslovom „Kad procvatu behari…“

Priredba je započela pjesmom „O Safete, Sajo, Sarajlijo“ i plesom naših malih drugara učenika trećeg razreda, a potom su „Sa Bismillom“ nastavili učenici petog razreda recitujući stihove posvećene vjeri i tradiciji. U nizu recitacija na publici su se predstavili učenici trećeg razreda sa stihovima iz mevluda pod naslovom „Dobro nam doš’o“. Učenici šestog razreda su bajramske adete predstavili recitacijom „Bajram dođe“, dok su učenice sedmih razreda „zavirile“ u staru seharu i iz nje nam iznijele majčinske savjete i duh vremena koja su nekad bila, a sad se spominju. Nezaobilazni su stihovi Muse Ćazima Ćatića i pjesme „Teubei –nesuh“ koje je vrlo emotivno recitirao naš Zerin Đozo. Hor ilahija i kasida Druge osnovne škole također je pripremio dvije izvedbe „U noći Kadr“ i „Na Bajram“. Kraj priredbe uljepšali su svojom izvedbom učesnici folklorne grupe Druge osnovne škole igrajući „Muslimanske igre“.

Ovom priredbom smo poželjeli našim učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima škole sretne i bereketne bajramske dane i da nam se srca uvijek zajedno raduju!

Bajram šerif mubarek olsun!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA