LEJLETUL-KADR MUBAREK OLSUN

Datum objave: 8.05.21 Objavio: Rialda Bibuljica

Nebesa su sretna, blistave zvijezde plešu, svaki djelić nebeskog plavetnila prekrasno okićen. Tiha i nesana noć, veliki blagoslov i glasovi Veličanja Allaha dž.š.

…Dođi, dođi… drhtavim glasom dozivamo te radosni,

u čežnju neprestanu dok nam tijelo gori,

dođi gostu milosrdni,

dođi i međʹ nama zauvijek ostani…

đođi, dođi… u zagrljaj topli,

dođi pa nam od obraza tugu ukloni,

o… kandilu Božije svjetlosti,

da te samo mogu vidjeti

i vrelo, vrelo zagrliti,

dođi i ostani,

nekʹ s tobom Samilosni,

Ummet Miljenika a.s. blagoslovi.

Noć Lejletul-kadr, noć milosti, oprosta i molitvi, noć u kojoj je započela objava Kur’ana. Jedna je od najodabranijih noći islamskog kalendara. Hadisi jasno ukazuju na to da je noć Lejletul-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima, čija je vrijednost višestruka. Lejletul-Kadr je vedra i blaga noć, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno.Meleci se spuštaju na Zemlju, a vjernici se za Božiju milost mole do duboko u noć. Smatra se da se u njoj “otvaraju vrata milosti i oprosta”, zbog čega se vjernicima, koji upute molitvu, opraštaju prethodni grijesi, te uslišuju sve želje i nade.

Ona je iznad svega NOĆ KUR’ANA, početak isijavanja Božijeg Svjetla za čitav univerzum, te širenje mira na ljudsku savjest, život i zajednicu u cjelini.

Noć sudbine, časti, moći, znanja, samo su neka od imena i odlika ove mubarek noći, bolje od života za one koji je iskreno, skrušeno i ponizno provedu u ibadetu.

Ibadet predstavlja apsolutnu pokornost i robovanje Allahu dž.š.Praktični ibadet je činjenje radnji i djela koja su pokazatelj ibadeta. U želji da daju doprinos veličanju Milostivog, naši učenici su zajedno sa svojim nastavnikom, pripremili video u okviru kojeg su objedinili ajete iz ČASNOG KURʹANA i najljepše stihove o blagoslovljenoj noći. Na taj način su nam uputili snažne emotivne poruke iskrenog ibadeta i pokornosti. Uputili su i dove Svevišnjem, nadajući se njegovoj milosti i oprostu.

U ovom projektu su učestvovali: Adi Mešić, Ahmed Mujezinović, Amina Muzur, Amina Mulaosmanović, Ena Hrnjić, Faris Laličić, Hana Barac, Berin Hadžimuratovići nastavnik Omer Bajramović. Čestitamo našim vrijednim učenicima i njihovom nastavniku!

Zajedno upućujemo dovu UZVIŠENOM:

Allahu moj, podari nam Tvoju uputu i milost!

Molimo te u ovoj mubarek noći Ramazana,

otvori svezana srca Tvojih robova.

Oprosti nam, dragi Allahu!

Smiluj se nama koji zaboravljamo

i učini da budemo blagi jedni prema drugima,

da volimo i da se samo TEBI molimo!

 Pripremila: Emina Memija