MEDALJA IZ BOKSERSKOG RINGA

Datum objave: 4.11.21 Objavio: Rialda Bibuljica

U civilizaciji stare Grčke, bog Apolon je smatran izumiteljem i zaštitnikom boksa, a antičke Olimpijske igre su sadržavale i ovu disciplinu. Ako ste se ikad zapitali zašto se boksersko borilište zove ring (prsten), a inače je pravougaonog oblika, to je zbog toga jer su se u starom Rimu natjecatelji prema pravilima morali boriti unutar kružnog terena nacrtanog na podu borilišta. Ove zanimljivosti o boksu su samo uvod u lijepe vijesti koje vam donosimo sa bokserskog natjecanja.

Prvi put ovdje spominjemo Asafa Pozdera, učenika VIII-2 razreda, koji se već godinama bavi boksom. Asaf je član Bokserskog kluba Ilidža i učestvovao je na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u boksu za osnovnoškolce održanom 2.10.2021. na Sokocu. Na ovom natjecanju učešće je uzelo oko stotinu takmičara iz cijele BiH, a naš Asaf osvojio je drugo mjesto u kategoriji +80 kg. Čestitamo mu na ovom velikom uspjehu i nadamo se da će se medalje i priznanja i dalje nizati!

Ponosni smo što se možemo pohvaliti našim učenicima koji se ističu u različitim sportskim disciplinama. Bavljenje sportom ne unapređuje samo fizičke sposobnosti, nego gradi i karakter pojedinca, te kod djece razvija pozitivne životne navike. Nadamo se da će naši uspješni sportisti biti motivacija i drugim učenicima da se i sami okušaju u nekoj sportskoj disciplini čime će unaprijediti svoj fizički i mentalni razvoj.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA